Artroza kolena – gonartroza
Add more content here...

Artroza kolena ili gonartroza spada u najčešća oboljenja zglobova koja nastaju oštećenjem hrskavice u kolenu.
Simptomi su stalni bolovi u kolenu i ograničena pokretljivost, što u velikoj meri utiče na ograničenje uobičajenih životnih aktivnosti.

Što je oštećenje veće, to su češći bolovi i za vreme mirovanja. Nakon dužeg sedenja javlja se bol „iza“ kolena, a pojačava se nakon nošenja tereta. U predelu zgloba čuju se različiti zvukovi, a bolovi se pogoršavaju za vreme vlažnog i hladnog vremena. Bolovi su posebno jaki kada se osoba penje uza stepenice ili hoda po neravnoj površini. Na početku kretanja bolovi su jaki, ali se s vremenom intenzitet bola smanjuje. Međutim, ako se osoba dugo kreće, bol se vraća istim intenzitetom.
U tom slučaju, potrebno je što ranije otići na pregled kod lekara specijaliste ortopeda, jer samo pravovremena terapija može ublažiti i olakšati bolest, pa je i zaustaviti.

Povreda kolena ili njegove strukture (oštećenje meniskusa, pucanje tetiva i sl.) ubrzavaju bolest. Ukoliko se artroza kolena razvije, dolazi do daljeg oštećenja hrskavice kolena. Kod jakog oštećenja osoba ne može da pomera koleno bez osećaja bola, dok u ekstremnim slučajevima dolazi do kompletnog okoštavanja zgloba kolena. Ukoliko ne tretiramo koleno, obavezna je operacija ili veštački zglob, da bi se kod osobe zadržala pokretljivost kolena.

U terapiji protiv bolova, zavisno od intenziteta, koriste se različiti lekovi koji istovremeno deluju i protiv upala. Kod težih oštećenja predlaže se aplikacija injekcije s kortikosteroidima direktno u koleno (intraartikularno) – tzv. blokada.

Zadnjih godina na tržište su došle i injekcije hijalurona, koji se normalno nalazi u zglobu. On štiti hrskavicu zgloba, održava viskoznost zglobne tečnosti i, laički rečeno, podmazuje zglob.

Osim toga, vrlo bitan deo rehabilitacije je vežbanje, istezanje i jačanje odgovarajućih mišićnih grupa. To se može odvijati klasičnim izotoničkim načinom vežbanja ili vežbanjem na aparatu Miha bodytec, koji do 3 puta brže vraća izgubljenu snagu u mišić. Takođe, primenom najsavremenije fizikalne terapije u vidu lasera visokog intenziteta, popularnog HILT-a i poslednjom generacijom radiofrekfentne struje tzv. Tecar značajno smanjujemo simptome u ovakvim situacijama.

Miloš Paunović
strukovni fizioterapeut
licencirani Mulligan fizioterapeut