Fizikalna terapija: Hidromasažno lečenje

Hidroterapija  predstavlja spoljašnju primenu vode u cilju lečenja. Hidroterapija se sa uspehom primenjuje kod:

 • reumatskih stanja,
 • u rehabilitaciji sportskih povreda,
 • deformiteta i skolioze kičme,
 • paraliza i pareza,
 • dečije cerebralne paralize,
 • postraumatske kontrakture zglobova,
 • povreda i bolova u zgbolobovima i mišićima itd.

Hidroprocedure dobro kontrolišu i smanjuju bol i deluju najbolje na:

 • periferne mehanoreceptore,
 • smanjuju telesnu težinu usled potiska,
 • smanjuju stres
 • opterećenje na zglobove
 • omogućavaju lakše slobodnije izvodjenje pokreta.

Voda je takođe pogodan medijum za terapijske aktivnosti kao sto je vežbanje tj kineziterapija. Aktivnosti u vodi se koriste za:

 • povećanje mišićne snage i izdržljivosti,
 • mobilizaciju zglobova, smanjenje spasticiteta,
 • poboljšanje balansa i koordinacije,
 • za relaksaciju i kardiovaskularno i raspiratorno kondicinoniranje, kao i smanjenje bola i otoka.

Kako izgleda tretman hidroterapijom?

Pacijenti pod kontrolom naših terapeuta ulaze u hidromasažnu kadu, i imaju odgovarajući hidroterapeutski tretman u zavisnosti od dijagnoze i prirode bolesti. Hidromasažna kada pomoću kupke deluje relaksirajuće i opušta naše pacijente a fizioterapeuti uz pomoć tuša pod pritiskom prelaze preko bolnog i povredjenog tkiva što veoma brzo daje vidljive i uspešne rezultate.

Takodje, pacijenti pod kontrolom naših terapeuta izvode vežbe u vodenoj sredini (u kadi) tj hidrokinezi procedure koje u mnogome pomažu kod ojačavanja i povećavanja obima pokreta u povredjenom ekstremitetu.

Aktivnosti u vodi koriste se za:

 • povećanje mišične snage i izdržljivosti,
 • za mobilizaciju zglobova,
 • poboljšanje balansa i koordinacije,
 • za smanjenje bola i otoka,
 • kao i za relaksaciju organizma.

Prednosti hidroterapije?

Vodena sredina omogućava lakše izvođenje pokreta trupa i ekstremiteta (Arhimedov zakon), što je naročito važno posle povreda i oboljevanja, kada je mišićna snaga smanjena tako da pacijent može da izvede pokret koji van vode neizvodljiv.

Temperatura vode u kadi podešava se prema pacijentu i potrebama terapije. Uglavnom se kreće između 32 i 38 stepeni. Povređeni sportista  može da iskoristi osobine vode za vežbanje. Vodena sredina može da bude korišćena za ukršteno treniranje i raniju i agresivniju rehabilitaciju sportskih povreda. Hidrostatski pritisak smanjuje edeme i pomaže u otklanjanju ćelijksih otpadnih materija. Plovnost smanjuje telesnu masu i omogućuje aktivno vežbanje čak i kad povređeni mišić ne sme da se opterećuje.

Koje su to tajne koje krije hidroterapija, a koje će vas učiniti zadovoljnim?

 1. Ne postoji lakša terapija od hiroterapije

Dok za ostale tretmane i terapije moramo angažovati stručna lica, hidroterapiju možemo primenjivati sami, u udobnosti svoga doma. Jedina briga vam je da temperatura vode ne bude niža od 35 C°.

 1. Hidroterpaija povoljno utiče na vaše mišiće

Topla, penušava voda hidromasažne kade pomoći će vašim mišićima da se opuste i stimulisaće vaše telo da ublaži bol izazvan različitim uzročnicima.

 1. Hidroterpaija poboljšava cirkulaciju

Pod dejstvom tople vode prilikom hidroterapije povećaće se temperatura tela, a samim tim doći će do širenja krvnih sudova i poboljšanja cirkulacije.

 1. Hidroterpaija pomaže prilikom varenja

Redovnom primenom hidroterapije i pravilnom ishranom unapredićemo rad digestivnog trakta jer će kretanje vode u kadi pokrenuti na rad organe za varenje.

 1. Hidroterpaija mogućnost usmerene stimulacije

Većina hidromasažnih kada ima mogućnost usmeravanja mlaznica, tako da ih možete postaviti da deluju na određene tačke, npr. na šake i stopala ili bilo koje druge problematične tačke.

 1. Hidroterpaija oslobađa telo

Pošto smo u vodi lakši i do 90%, ovakvo olakšanje će smanjiti pritisak koji trpe zglobovi i kičma i na taj način im pružiti zasluženi odmor i olakšanje.

 1. Hidroterpaija podiže nivo endorfina

Endorfin je prirodni analgetik, njega naše telo luči kako bi umanjilo bol. Topla i uzburkana voda stimulisaće vaše delo da poveća lučenje ovog prirodnog leka za naše telo.

 1. Hidroterpaija stimuliše ćelije na oslobađanje od nečistoća

Pošto vam je poboljšana cirkulacija, vaše ćelije takođe više i efikasnije izbacuju nečistoće iz vašeg organizma. Rezultat je poboljšanje opšteg stanja organizma.

 1. Hidroterpaija može da poveća vašu snagu

Prilikom oporavka od neke povrede najteži deo ozdravljenja predstavlja vraćanje u formu mišića. Voda će vam pomoći da postepeno i efikasno povratite snagu mišića bez obzira na ozbiljnost povrede.

 1. Hidroterpaija jača imunitet

Prilikom boravka u hidromasažnoj kadi telo će stimulisati rad limfnih žlezdi i na taj način će se ojačati imunitet  koji nam je svima preko potreban za očuvanje zdravlja.

 1. Hidroterpaija poboljšava san

Topla voda umiriće i opustiće vaše telo, ono će kao takvo mnogo lakše utonuti u zdrav san. Svi znamo da je dobar san polovina zdravlja.

 1. Zabavna je!

Na kraju krajeva, hidroterapija je zabavna. Zabavićete se uz toplu, penušavu i uzburkanu vodu mnogo bolje nego da radite bilo šta drugo!

Hidromasaža, vrtložna kupka, podvodna masaža predstavlja?

Hidromasaža predstavlja vodeni tretman u hidromasažnoj kadi, gde se mlaznicama pod visokim naponom stimuliše cirkulacija i podstiče limfna drenaža.

Vrtložne kupke vrsta podvodne tlačne masaže u kadama. Posebnim aparatima usisava se voda iz kade, dodaje joj zrak i pod pritiskom ponovno vraća u kadu mlazom koji je usmeren na željeni deo tela. Postiže se učinak lagane vibracije. Često se primjenjuju kod posledica povreda.

Podvodna masaža masaža jakim vodenim mlazom ispod površine vode. Obično se provodi u posebnim kadama. Aparatura crpi vodu iz kade i pomoću pumpe izbacuje je kroz mlaznicu u obliku snažna mlaza kroz vodu na telo (kožu) bolesnika. Pritom deluju mehanički i termički faktori. Mehanički zavisi (0,5 do 2,5 bara),  upada mlaza na tielo, udaljenosti od kože (10- 20cm)trajanju (10-20min), na temperaturi (30, 35, pa i 37°C). Oblik mlaza zavisi od oblika otvora mlaznice. Pokreti idu određenim redom. Primjenjuje se kod miogeloza i mialgija, te kod degenerativnih bolesti lokomotornog sastava. Oprez je potreban u dece, starijih osoba i slabih kljenata.

Kontraindikacije: flebitis, tromboza, dekompenzacija srca i hipertenzija. Ponegde se pod nazivom podvodna masaža podrazumeva ručna masaža ispod vode, a masaža vodenim mlazom naziva se podvodna tuš-masaža ili podvodna masaža.

U našoj Ambulanti hidroterapiju sprovodimo u prijatnom i udobnom ambijentu sto doprinosi potpunoj relaksaciji i poboljsanju efekta.

Miloš Paunović
strukovni fizioterapeut
licencirani Mulligan fizioterapeut