Elektroterapija

Elektroterapija
13:03h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

Šta je Elektroterapija?

Primena električne energije u cilju lečenja naziva se elektroterapija. U svrhe lečenja, ali i dijagnostike, mogu se koristiti sledeće vrste struje:

  1. Jednosmerne konstantne struje (stabilna galvanizacija, jonoforeza, hidrogalvanske kupke, elektroforeza lekova),
  2. Jednosmerne impulsne struje (Leduc-ova struja, Bernard-ove (DDS) struje, eksponencijalne struje, modulisane struje)
  3. Naizmenične struje (struje niske, srednje i visoke frekvencije)
  4. Elektrostimulacija (klasična elektrostimulacija, TENS, FES)

Fizikalna terapija je posebna medicinska disciplina koja se zasniva na primeni fizičkih agensa ili faktora u cilju lečenja i rehabilitacije povređenih i obolelih. Glavni zadatak je maksimalno smanjenje psihofizičke nesposobnosti posle oboljenja ili povrede, kroz uspostavljanje oštećenih funkcija ili njihova kompenzacija i poboljšanje narušene autoregulacuje.

Jedan od najčešće korišćenih modaliteta fizikalne terapije je ELEKTROTERAPIJA, a u našoj ambulanti, zahvaljujući modernim aparatima, na raspolaganju vam je više od 30 vrsta struja, koje se primenjuju u zavisnosti od specifičnih potreba i faze lečenja svakog pacijenta.

elektro 1 1

Kada se primenjuje elektroterapija?

Elektroterapija se može primenjivati i samostalno, ali najčešće se kombinuje sa drugim vrstama fizikalnih agensa. Primenjuje se u rehabilitaciji:

  • različitih bolnih stanja (cervikalni i lumbalni sindromi)
  • ortopedskih bolesnika (nakon povreda)
  • neuroloških bolesnika (slabosti mišića, oduzetosti…)
  • degenerativnih promena različitih zglobova
  • poremećaja cirkulacije

Kako se primenjuje elektroterapija?

Pacijent leži u udobnom, rasterećenom položaju. Sama primena terapije je lokalna. Na mestu bola ili mestu postojanja nekog problema, aplikuju se elektrode, na način koji je specifičan za različite vrste struja. Terapija treba da bude bezbolna, prijatna, a oseća se nekad trnjenje, peckanje, kontrakcije, što sve detaljno objašnjava fizioterapeut, koji kontroliše parametre, kao i subjektivni osećaj pacijenta. Trajanje terapije je različito, najčešće od 10 do 30 minuta.

063355085
track