Limfedemi – oticanje ekstremiteta

Limfedemi – oticanje ekstremiteta
15:48h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

Odgovor na pitanja Zašto otiču noge? i Kako rešiti otečene ruke i noge?

Limfni sistem predstavlja vitalan deo imunog sistema. Sačinjen je od mreže limfnih sudova koji prenose limfu. Limfa je tečnost koja sadrži limfocite, proteine, mobilne ostatke sa bakterijama.

Presoterapija - limfna drenaza

Limfedem predstavlja otok ekstremiteta usled oštećenja ili blokade limfnog sistema i posledičnog nakupljanja proteinima bogate tkivne tečnosti u međućelijskom prostoru. Visok sadržaj proteina uzrokuje nastanak fibroze tkiva, što za posledicu ima obliteraciju novih limfnih sudova i pogoršanje limfedema.

Limfedem je uzrokovan uklanjanjem ili oštećenjem limfnih čvorova kao deo ečenja karcinoma. Nažalost, ne postoji lek za limfedem, ali može se kontrolisati. To uključuje marljivu brigu o zahvaćenom oteklom ekstremitetu.

Prema kliničkoj slici i stadijumu bolesti, limfedem (otekle noge i ruke) može se podeliti na:

 • blagi (pri pritisku udubljiv otok, koji se povlači nakon elevacije ekstremiteta, a fibroza kože i potkožnog tkiva nije prisutna),
 • umereni (otok nije udubljiv pri pritisku i ne smanjuje se pri elevaciji, a prisutni su i znaci fibroze) i
 • teški (otok je ireverzibilan, koža je fibrozna i zadebljala, kao uštavljena, sa poljima hiperkeratoze. Izgled kože podseća na koru od narandže, a u krajnjem stadijumu otok je toliko izražen, tako da noge dobijaju izgled slonovskih nogu – elefantijaza).

Limfedem nastaje kada vaši limfni sudovi ne mogu da vrše adekvatnu drenažu limfne tecnosti, obično iz ruku ili nogu . Limfedem može biti primaran ili sekundaran. Primaran znači da se može pojaviti sam, a sekundaran da je posledica neke druge bolesti ili stanja.

Uzroci sekundarnog limfedema (otečene ruke i noge)

Uzroci mogu biti stanja ili postupci koji oštećuju limfne čvorove ili limfne žile:

 • Hirurgija – limfedem se može razviti ako su vaši limfni čvorovi i limfni sudovi uklonjeni ili smanjeni. Na primer, operacija dojke može uključivati uklanjanje jednog ili više limfnih čvorova iz pazuha, u potrazi za dokazima da li se rak proširio. Ako preostali limfni čvorovi i limfni sudovi ne mogu nadoknaditi posao onih uklonjenih, dolazi do pojave limfedema u ruci.
 • Radioterapija – zračenje može izazvati ožiljke i upale limfnih čvorova ili limfnih sudova, ograničavajući tako protok limfne tecnosti.
 • Karcinom – ako maligne ćelije blokiraju limfne sudove, može se pojaviti limfedem. Na primer, tumor raste pored limfnog čvora, i tako može postati dovoljno veliki da blokira protok limfne tecnosti.
 • Infekcija – infekcije limfnih čvorova mogu ograničiti protok limfne tečnosti i uzrokovati pojavu limfedema. Paraziti takođe mogu da blokiraju limfne sudove.

Uzroci primarnog limfedema (otekle noge / otečeni zglobovi na nogama i rukama)

Primarni limfedem je retko, nasledno stanje uzrokovano problemima s razvojem limfnih sudova u telu. Najčešće se javlja kod žena.

Specifični uzroci primarnog limfedema uključuju:

 • Milroyeva bolest (kongenitalni limfedem) – nasledni poremećaj koji počinje u ranom detinjstvu i uzrokuje nenormalan razvoj limfnih čvorova, a to dovodi do pojave limfedema.
 • Meigeova bolest – ovaj nasledni poremećaj često uzrokuje limfedem u detinjstvu ili pubertetu, iako se može pojaviti i u 20-im ili ranim 30-im godinama.

Simptomi limfedema (otok nogu i ruku):

 • Oticanje dela ruke ili noge, oticanje cele ruke ili oticanje noge, uključujući i prste
 • Osećaj težine ili stezanja u ruci ili nozi
 • Ograničen obim pokreta ruku ili nogu
 • Bol i nelagoda u ruci ili nozi
 • Ponavljajuće infekcije u zahvaćenom ekstremitetu
 • Zadebljanje kože na ruci ili nozi

Procedura pri dijagnostikovanju limfedema (otoka ekstremiteta)

Evaluacija (procena stanja)

Individualan pregled koji vrši lekar i strukovni fizioterapeut sa ciljem utvrđivanja nastanka limfedema. Uzimanje detaljne anamneze i na osnovu kliničkog pregleda uz antropometrijska merenja (obim pokreta, obim ekstremiteta) utvrđuje se uzrok nastanka limfedema. Cilj procene stanja jeste utvrđivanje medicinske i fizioterapeutske dijagnoze.

Fizioterapeutska dijagnoza predstavlja temeljan izveštaj specijaliste strukovnog fizioterapeuta uz detaljan opis utvrđen prethodnom evaluacijom stanja. Nakon utvrđivanja određene dijagnoze, određuje se individualni plan i program rehabilitacije u zavisnosti od tipa i stepena limfedema. Primenom aparaturnih procedura u kombinaciji sa manuelnim tehnikama vrši se sveobuhvatna rehabilitacija u cilju postizanja maksimalnog efekta lečenja limfedema.

Plan i program rehabilitacije

Svako stanje se tretira individualno. U zavisnosti od vremena i načina nastanka limfedema razlikuje se plan i program lečenja.

Lečenje limfedema (otok ruku i nogu):

 • presoterapija – primenom adekvatnog programa za limfnu drenažu stimulišemo detoksikaciju organizma umerenim pritiskom na donje ili gornje ekstremitete.
 • manuelna limfna drenaza – dolazi do aktivacije limfnog sistema i samim time smanjenja simptoma limfedema.
 • kineziterapija – koja predstavlja obavezni program individualno doziranih, ciljanih vežbi.
 • neuromuskularni kineziotejping – koji ima za cilj podsticanje drenaže 24 sata dnevno i time znatno ubrzava smanjenje simptoma limfedema.

Preporučeni tretmani

 • Presoterapija

  Presoterapija je bezbolna, neinvazivna terapija koja omogućava detoksikaciju organizma stimulišući limfnu drenažu primenom adekvatnog, umerenog pritiska na gornje ili donje ekstremitete.

  Zakažite pregled
 • Kineziotejping

  Neuromuskularni kineziotejping je metoda kojom možemo izazvati kožnu stimulaciju pružajući podršku mišićima i prateći pokrete tela, a sve u cilju efekta samoizlečenja.

  Zakažite pregled
 • Bemer

  Bemer terapija svojim elektromagnetnim svojstvima utiče na MIKROCIRKULACIJU, poboljšava njen rad bioritmičkim širenjem i skupljanjem i najmanjih krvnih sudova.

  Zakažite pregled

063355085
track