Bol u kuku i bol u kolenu

Bol u kuku i bol u kolenu
15:39h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

Lečenje kolena, lečenje kuka

Normalno funkcionisanje zgloba kuka i kolena je presudno u pravilnom funkcionisanju hoda i ujednačenog prenosa težine na okolne strukture ljudskog tela kao što je kičmeni stub. Usled posturalnih deformiteta ovih zglobova ili povreda, može lako doći do propratnih povreda lokomotornog aparata ili kompezatornih reakcija posture organizma. Bol u kolenu pri savijanju direktno narušava statiku patele, što prouzrokuje otok kolena i smanjenu funkcionalnost ovog zgloba.

Povrede i bol u kuku i bol u kolenu možemo razvrstati u više kategorija:

U zavisnosti od faze povrede postoje:

 • akutna faza bola u kolenu / kuku
 • subakutna faza faza bola u kolenu / kuku
 • hronična faza bola u kolenu / kuku

U zavisnosti od strukture povrede, bolovi u kuku i bolovi i otok kolena nastaju kao posledice:

 • povrede mišića, ligamenata, tetiva
 • povrede zglobne kapsule
 • oštećenja hrskavice
 • povrede koštanog tkiva

S obzirom na učestalo korišćenje zgloba kolena i kuka u svakodnevim aktivnostima, neretko dolazi do povređivanja određenih struktura tih zglobova koje su konstantno izložene mikrotraumama. Takođe, u profesionalnom ili rekreativnom sportu veoma su česte povrede zgloba kuka i kolena. Neki od glavnih uzroka su prenaprezanje, neadkevatna priprema sportista za predviđeni sportski napor, loša postura ili nepravilna tehnika izvođenja određenih vežbi za jačanje mišića, što dovodi do stvaranja pogrešne šeme pokreta.

Neki od simptoma povreda mogu biti bolu kolenu pri savijanju, otok kolena, otok ispod kolena, bol u kolenu sa unutrašnje strane, bol u zadnjem delu kolena…

Najčešće povrede zgloba kuka i kolena su:

 1. Burzitis u kuku(upala burze)
 2. Peritrochanteritis kuka (bol u kuku sa spoljne strane)
 3. Sindrom m. piriformisa (bol pri hodu)
 4. Rupture mišića (m. rectus femoris, rupture zadnje lože buta, aduktorna grupa mišića kuka, m. iliopsoas)
 5. Hip Impingement syndrome (ograničena pokretljivost u kuku)
 6. Avaskularna nekroza zgloba kuka (smanjena funkcija zgloba kuka)
 7. Povrede prednjeg ukrštenog ligamenta (otok kolena)
 8. Povrede meniskusa (otečeno koleno)
 9. Povrede ligamenata kolena (bol u kolenu pri savijanju ili oslanjanju)
 10. Patelo-femoralni bolni sindrom (bol u predelu čašice)
 11. Burzitis u kolenu (upala burze)
 12. Skakačko i trkačko koleno (bol u kolenu pri pokretu)
 13. Tendinitis (upale raznih tetiva u regiji kuka i kolena)
 14. Entenzitisi (upale tetivnih pripoja)
 15. Luksacije i subluksacije zgloba kuka kolena
 16. Artroze (oštećenje hrskavice u kuku kolenu)
 17. Prelomi

Procedura pri dijagnostikovanju bolova u kuku i kolenu

Evaluacija (procena) stanja

Individualan pregled koji vrši lekar i strukovni fizioterapeut sa ciljem utvrđivanja nastanka bolova u kuku kolenu. Primenom specijalizovanih autorskih testova za dijagnostikovanje uz antropometrijska merenja (obim pokreta, obim ekstremiteta, MMT ) utvrđuje se uzrok nastanka bola u kuku i kolenu. Cilj procene stanja jeste utvrđivanje medicinske i fizioterapeutske dijagnoze.

Fizioterapeutska dijagnoza predstavlja temeljan izveštaj specijaliste strukovnog fizioterapeuta uz detaljan opis utvrđen prethodnom evaluacijom stanja.

Nakon utvrđivanja određene dijagnoze, određuje se individualni plan i program rehabilitacije u zavisnosti od tipa i stepena povrede. Primenom aparaturnih tehnika u kombinaciji sa manuelnim tehnikama vrši se sveobuhvatna rehabilitacija u cilju postizanja maksimalnog efekta lečenja bola u kuku i kolenu.

Plan i program rehabilitacije

Svaka povreda ili bolno stanje tretira se individualno. U zavisnosti od vremena i načina nastanka bola u kuku i kolenu, razlikuje se plan i program lečenja.

U akutnoj fazi, kada je prisutan bol i otok kolena, primenjuje se širok spektar aparaturnih tehnika kao što su Hilt laser , interferentne struje, tens i tecar aparat . Specificno dizajnirana antibol terapija primenom ovih aparata pokazala se veoma efikasna u otklanjanjubola u kuku i kolenukod akutnih stanja (uganuće kolena).

mulligan concept za bol u kuku
Lečenje kolena, lečenje kuka

U subakutnoj i hroničnoj fazi, kada bol u kolenu i kuku nije toliko prisutan, ali postoji funkcionalni poremećaj zgloba kuka i kolena, primaran cilj terapije je ponovno vraćanje funkcionalnosti zgloba primenom različitih manuelnih metoda uz kineziterapiju (vežbe za bol u zglobu kuka i kolena ) i terapije shock wave talasima, kao i drugih terapija predviđenih za ovu fazu. Shockwave terapija predstavlja najefikasniji metod u otklanjanju kalcifikata, koji predstavljaju glavni problem kod hroničnog bola u kolenu. Kada su u pitanju artroze kuka i kolena, kao veoma efikasna pokazala se hidroterapija i terapija tecar aparatom.

Lečenje kolena, lečenje kuka
Shock wave talasi

Jedna od značajnijih manuelnih metoda u rešavanju bola u kuku i kolenu jeste Mulligan concept, koji se primenjuje samostalno, a često u kombinaciji sa neuromuskularnim kineziotejpingom, a koji izvodi naš sertifikovani strukovni fizioterapeut.

Preporučeni tretmani

 • Tecar

  Tecar terapija zasniva se na primeni radiofrekventnih strujnih talasa koji uzrokuju toplotnu reakciju u tkivima.

  Zakažite pregled
 • Hilt laser

  Cilj terapije laserom visokog intenziteta je da deluje na procese u koštano-mišićnom sistemu koji dovode do akutnih ili hroničnih bolnih stanja.

  Zakažite pregled
 • Kineziterapija

  Shock wave je dinamični zvučni talas koji nosi akustičnu energiju do mesta bola i podstiče oporavak tkiva.

  Zakažite pregled
 • Kineziotejping

  Neuromuskularni kineziotejping je metoda kojom možemo izazvati kožnu stimulaciju pružajući podršku mišićima i prateći pokrete tela, a sve u cilju efekta samoizlečenja.

  Zakažite pregled

063355085
track