Hidroterapija

Hidroterapija

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin
Miha
foto: fizijatrik

Šta je hidroterapija?

Hidroterapija uopšte podrazumeva korišćenje VODE u svrhu lečenja, a zbog svoje dostupnosti i blagotvornosti, primenjivala se i u najstarijim civilizacijama. Voda, kada se primenjuje na spoljašnjosti tela, ima mehaničke, toplotne i hemijske efekte, što sve pozitivno deluje na koštano-mišićni sistem, ali i na kardiovaskularni, respiratorni, nervni i druge sisteme organizma. Najkraće bi se moglo reći da hidroterapija, kada se pravilno primenjuje, pozitivno deluje na celokupno psihofizičko stanje čoveka.

Načini primene hidroterapije su mnogobrojni: opšte ili lokalne procedure, topla ili hladna voda, kombinovanje sa kinetičkom energijom (vrtložne kupke, podvodna masaža), mineralna voda itd.

Miha
foto: fizijatrik

Kada se primenjuje hidroterapija?

Hidroterapija se primenjuje tokom rehabilitacije najčešće ortopedskih pacijenata (nakon preloma, iščašenja zglobova, operacija, povreda mišića i tetiva), neuroloških pacijenata (slabosti i oduzetosti različitog uzroka, multipla skleroza, cerebralna paraliza), često kod postojanja degenerativnih oboljenja koštano-zglobnog sistema (kuk, koleno, promene na kičmenom stubu…), kao i kod većine ostalih pacijenata, kad god je to moguće. Hidroterapija se primenjuje i preventivno, radi postizanja psihofizičke relaksacije, posebno sportista ili ljudi koji su opterećeni svakodnevnim obavezama, kao i nakon kineziterapije ili druge vrste treninga. Značajna je i primena u estetske svrhe, samostalno, a češće kombinovano sa drugim procedurama, čije dejstvo potpomaže.

Kako se primenjuje hidroterapija?

U našoj ambulanti hidroterapija se sprovodi uz pomoć savremene hidromasažne kade. Koristimo toplu vodu, temperatura je obično do 36 ili 38 stepeni (individualno se prilagođava svakom pacijentu), tako da primenjujemo toplotni i mehanički efekat hidroterapije. Dimenzije i oblik kade dozvoljavaju da svaki pacijent može da zauzme udoban, relaksirani položaj, a putem mlaza vode iz mlaznica i creva sprovodi se masaža celog ili po potrebi nekog određenog dela tela. Takođe, uz pomoć posebnih mlaznica, primenjuje se vrtložna masaža, a zahvaljujući malim mlaznicama na dnu kade, možemo primenjivati i masažu mehurićima vazduha (takozvana biserna kupka), koji stvaraju efekat lagane masaže na površini kože i daju posebno prijatan i blagotvoran efekat. Jedan tretman traje obično oko 20 minuta, a broj tretmana zavisi od potreba svakog pacijenta ili klijenta.

063355085
track