Koje promene u stilu života će vam pomoći da olakšate hronični bol u vratu?

Koje promene u stilu života će vam pomoći da olakšate hronični bol u vratu?
Miloš Paunović
16:07h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

Kada bol u vratu i ukočenost postanu hronični, velika je verovatnoća da su uzrok tome svakodnevne navike. Ukoliko one nisu sam uzrok bola i ukočenosti, sigurno kao takve ne doprinose poboljšanju stanja.

Ukoliko u toku dana obratite više pažnje na samo držanje, aktivnosti i potencijalne stresore, otvara vam se i mogućnost da uočite šta vam to ne prija i napravite korak napred ka poboljšanju i olakšanju bola koji se javlja u predelu vrata.

Savkodnevno loše držanje može uzrokovati da se glava pomeri previše prema napred, mišići vrata i gornjeg dela leđa postaju oslabljeni i/ili zategnuti, što preopterećuje vrat i dovodi do hroničnih bolova i ukočenosti vrata.

Neki od saveta za bolje držanje tokom dana navodimo u sledećim redovima.

Kada sedite, sedite sa glavom u neutralnom položaju

Obratite pažnju na držanje, tako da su vam uši direktno iznad ramena. Bilo da sedite u kancelariji, na kauču ili u automobilu, preporučujemo vam da se trudite da držite glavu u neutralnom položaju, kako ne biste stvarali dodatno opterećenje na vrat i kičmu.

Redovno pravite pauze i istežite se

Ako je moguće, pauzirajte od sedenja ili radnje koju morate da ponavljate i to najmanje na svakih sat vremena. Upravo ovo može smanjiti rizik od naprezanja vrata. Pauza može biti jednostavna, prošetajte ili se istegnite. Takođe, ukoliko vam vaše radno okruženje omogućava da radite i stojeći, iskoristite to. Na primer, postoje podesivi stolovi za kojima možete raditi i u stojećem položaju.

Ovde bismo skrenuli pažnju na još neke navike koje mogu da dovedu do bolova i neprijatnosti kao što su nošenje teškog ranca ili na primer torbe preko jednog ramena. Ove navike mogu uzrokovati neravnotežu mišića i dovesti do bolova i ukočenosti u vratu i ramenima.

Redovno vežbajte

Hronična bol i ukočenost u vratu mogu stati na put treningu i učiniti ga izazovnijim, ali ako je moguće – vežbajte. Obično su trening i vežbe dobri za vrat. Ukoliko osećate jake bolove i ukočenost, ne pokušavajte ništa sami, već se obratite stručnom licu koje će vam dati najbolje preporuke i spmernice. Svakodnevno jačanje i istezanje vratamože pomoći da mišići vrata budu jači i fleksibilniji, što može doprineti boljoj funkciji vrata i mogućem smanjenju bola.

Dobar san i večernja rutina

Dobar san i držanje kičme u udobnom položaju tokom noći mogu doprineti u smanjenju bolova i ukočenosti u vratu. Posebno je važno obratiti pažnju na položaj za spavanje. Spavanje na leđima ili na boku se obično preporučuje umesto spavanja na stomaku, što najviše opterećuje vrat i kičmu.

Jastuk i dušek su takođe veoma važni. Onima koji spavaju na boku uglavnom treba deblji jastuk koji pomaže u održavanju ravne (neutralne) kičme, dok oni ljudi koji spavaju na leđima treba da biraju tanji jastuk kako bi izbegli guranje glave ka napred. Osim jastuka, važno je obratiti pažnju i na dušek.

Pored svega navedenog, pokušajte pre spavanja da izbegavate gledanje televizije i gledanje u mobilni telefon ili računar.

Smanjite stres i upravljajte njime

Stres i anksioznost mogu igrati veliku ulogu u izazivanju bolova i ukočenosti vrata kod pojedinih ljudi. Više istraživanja povezalo je stres sa hroničnim bolom. Takođe, poznati simptom anksioznosti je bol u vratu i ukočenost. Lečenje osnovnih uzroka stresa i anksioznosti može pomoći i u smanjenju hroničnog bola u pojedinim slučajevima, ali ne u svim.

Pokušajte sebi da obezbedite dovoljno sna, redovno vežbajte, trudite se da se zdravo hranite, planirajte svoje dane i obaveze unapred kako biste izbegli dodatan stres… i ukoliko vam je potrebno, obavezno razgovarajte sa nekim i zatražite pomoć ako ne možete sami da se izborite sa stresom.

Za konusltacije i savete za vežbe i tretmane koji vam takođe mogu pomoći u okalšavanju bolnog stanja, naš stručan tim vam stoji na raspolaganju pozivom na 011/40-80-143 ili 063/355-085.

063355085
track