Manuelna terapija

Manuelna terapija
15:48h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

Šta je mulligan?

Mulligan koncept predstavlja manuelnu terapijsku tehniku koja integriše mobilizaciju sa pokretom, a osmislio ju je Brajan Muligan sedamdesetih godina XX veka. On je zaključio da povrede i istegnuća mogu biti rezultat manje promene položaja struktura zgloba, koja kao takva uzrokuje smanjenu pokretljivost, a neretko i bolnu osetljivost zgloba. Jednostavno i efikasno rešenje podrazumeva primenu bezbolnih repozicionih tehnika da bi se zglob obezbolio, kao i da bi mu se vratila funkcija.

  Ovom terapijskom tehnikom mogu se tretirati svi zglobovi, kako periferni, tako, naravno, i ceo kičmeni stub. Glavni temelj koncepta spinalnog tretmana su pasivna oscilatorna mobilizacija i asistirana mobilizacija sa aktivnim pokretom. Takođe, ove tehnike dozvoljavaju terapeutu da brzo proceni da li su indikovane i da li će postati sastavni deo tretmana.

  Mulligan-tretman

  Kada se primenjuje mulligan?

  Primenjuje se samostalno ili u kombinaciji sa drugim modalitetima fizikalne terapije tokom lečenja akutnih ali i hroničnih bolnih stanja kod pacijenata svih uzrasta, koji su sposobni da adekvatno komuniciraju i sarađuju. Najčešće se koristi kod cervikalnih i lumbalnih bolnih sindroma različitih uzroka, ali i kod lečenja povreda (uganuća skočnog zloba, kolena, lezija meniskusa i sl.), hroničnih iritacija tetiva, mišića i njihovih pripoja, glavobolje itd.

  Kako se primenjuje mulligan?

  Mulligan manuelna terapija se primenjuje u stojećem, sedećem ili ležećem položaju pacijenta. Terapeut primenjuje mobilizaciju koju kombinuje sa aktivnim ili pasivnim fiziološkim pokretom. Primena ove tehnike, kada je indikovana i kada se pravilno izvodi, jeste bezbolna, a može dovesti do trenutnog poboljšanja.

  063355085
  track