Akupunktura

Akupunktura
Miloš Paunović
16:07h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

AKUPUNKTURA

Akupunktura je tehnika Tradicionalne Kineske Medicine (TCM) koja postoji nekoliko hiljada godina, a poslednjih decenija se primenjuje I u tzv Zapadnom svetu, kome I mi pripadamo.
Mnoge kontroverze pratile su I prate ovu fuziju Istoka I Zapada, kao posledica dubokog nerazumevanja sa jedne strane, I religijskog, skoro magijskog prihvatanja sa druge strane.
Vazno je naglasiti da je akupunktura priznata I uvrscena u metode lecenja od relevantnih ustanova, za nas najvaznije, krajem sedamdesetih godina proslog veka, od strane Svetske Zdravstvene Organizacije.
Akupunkturu neki smatraju alternativnom, neki komplementarnom metodom, ali sve je vise onih koji je smatraju delom INTEGRATIVNE MEDICINE, koja podrazumeva holisticki I individualni pristup u lecenju coveka ( pacijenta) a ne njegove bolesti ili stanja.

KAKO DELUJE AKUPUNKTURA?
Akupunktura poboljsava funkcionisanje organizma I unapredjuje urodjene procese samoizlecenja koje svaki zivi sistem poseduje. Ovo se postize stimulacijom posebnih tacaka – AKUPUNKTURNIH TACAKA,koje se nalaze na kanalima kojima protice QI – ZIVOTNA ENERGIJA. Tacke mogu da se stimulisu na razne nacine, a najcesce tankim, sterilnim iglama, ali I energijom laserskog zraka.

Tradicionalna Kineska Medicina, uopsteno govoreci, bazira se na drevnoj filozofiji koja coveka, ali I ceo univerzum opisuje kao jedinstvo dva suprotna principa: YINa I YANGa. Kada su oni medjusobno izbalansirani, za sta je potrebno nesmetano cirkulisanje zivotne energije kroz sve njihove kanale – meridijane, I mi smo zdravi. Svaka blokada energije dovodi do poremecaja zdravlja, bolesti.

A STA KAZE MODERNA NAUKA?

Do sada su sprovedena mnoga istrazivanja efekata akupunkture na nervni sistem, ali I endokrine zlezde, imuni sistem, takodje kardiovaskularni, digestivni sistem itd. Dokazano je dejstvo u razlicitim bolnim stanjima, koje se objasnjava razlicitim teorijama, a jedna od njih je dejstvo putem neuropeptida koji se nalaze u nasem centralnom nervnom sistemu – ENDORFINA. Pored toga sto se na ovaj nacin objasnjava veoma uspesno smanjenje bola u razlicitim stanjima, ne manje su vazna dejstva u smislu opustanja, poboljsanja sna, varenja, postizanja hormonalnog balansa, sto sve zajedno dovodi do postizanje dobrobiti celog organizma.

KO MOZE DA SE LECI AKUPUNKTUROM?

Najcesce akupunkuru primenjujemo kada postoje stanja kao sto su:
• bol u vratu i donjem delu ledja
• bol u zglobovima ( rame, kuk, koleno…)
• glavobolje
• napetost, poremecaj sna
• lezije perifernih nerava (n.facialis)
• neuralagije ( trigeminalna, okcipitalna…)
• stres, premor
• hronicne upale sinusa
• alergijski poremecaji disajnih puteva
U lecenju ovih i mnogih drugih poremecaja zdravlja akupunktura moze da se koristi samostalno, ali i u kombinaciji sa drugim modalitetima fizikalne medicine.

063355085
track