Ana Marija Žujović: fizikalna terapija po meri

Ana Marija Žujović: fizikalna terapija po meri
Miloš Paunović
16:07h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

Razmišljate o fizikalnoj terapiji? Muči vas bol ili možda neka povreda? Na internetu ste našli preporuku za fizikalnu terapiju koja odgovara opisu vašeg bola i želite da zakažete svoj termin? Pogrešno.

Veliki broj pacijenata započinje pretragu na internetu u potrazi za brzim savetom i rešenjem svojih problema. Međutim, kada su u pitanju problem koji se tiču vašeg zdravlja važno je da budete 100% sigurni da je izbor koji pravite pouzdan, proveren i da odgovara vašim potrebama. Jer ne odgovara svaki tip terapije, tretmana i vežbi svima i zato je potrebno pre zakazivanja same terapije uraditi fizioterapeutski pregled.

pregled specijaliste

FIZIOTERAPEUTSKI PREGLED KAO FUNKCIONALNA PROCENA

Fizioterapeutski pregled postoji sa razlogom. On je izuzetno važan kako bismo prepoznali potrebe pacijenta i upoznali se sa samom problemom. Tek nakon toga je moguće odrediti pravu terapiju.
Pre nego što dođete na fizioterapeutski pregled, važno je tačno da znate šta možete da očekujete i šta je neophodno da ponesete sa sobom.

Ukoliko ste ranije bili na pregledima, ukoliko imate nalaze ili snimke bilo bi dobro da ih ponesete sa sobom na pregled. Na ovaj način, fizioterapeut može dodatno da se upozna sa istorijom vašeg problema i da olakša dalji rad i procenu.
Pregled, takođe, podrazumeva razgovor sa fizioterapeutom gde ćete razgovarati o simptomima, kako i kad su počeli, da li ste već imali neki tretman…

Sledeći korak je opširnije ispitivanje. Tokom pregleda vaš terapeut može da oceni sledeće: snagu, opseg pokreta, fleksibilnost, držanje, mobilnost…

Nakon razgovora i početne procene, fizikalni terapeut će objasniti svoju procenu vašeg stanja i predložiće individualni plan lečenja koji je kreiran samo za vas. Ako u bilo kom trenutku imate pitanja koja se tiču bilo kojeg aspekta vašeg plana lečenja, ne oklevajte da nam ga postavite. Vaše razumevanje našeg plana procene i lečenja je od suštinske važnosti za postizanje zajedničkih ciljeva i bitno je za uspešan ishod lečenja.

POTVRDA USPEŠNOSTI JASNO POSTAVLJENOG PLANA

Da je jasan plan = uspeh nam je još jednom potvrdila i Ana Marija Žujović, instruktorka fitnesa koja našu zemlju predstavlja na mnogim fitnes takmičenjima širom sveta. Kada su u pitanju profesionalni sportisti važno je posvetiti se svim segmentima koji će poboljšati performanse i omogućiti što bolji uspeh i plasman.

„Svesna sam da pored posvećenosti redovnom treningu treba imati u vidu i ostale segmente koji mogu da utiču na takmičenje i doprinesu tome da budem bolja. Upravo iz tog razloga veliku pažnju poklanjam i fizikalnoj terapiji“ kaže Ana Marija Žujović.

Fizikalna terapija nije terapija koja se primenjuje samo onda kada nastane problem i bol. Fizikalna terapija može da pomogne kao prevencija, a kako smo već istakli, može i da poboljša same performanse.
Nakon detaljnog fizioterapeutskog pregleda Ana Marijin fizioterapeutski plan je podrazumevao Mulligan i kineziotejping.

kineziotejpin 2

POBOLJŠANJE POKRETLJIVOSTI UZ MULLIGAN

Mulligan je manuelna terapija koja se primenjuje u stojećem, sedećem ili ležećem položaju. Terapeut primenjuje mobilizaciju koju kombinuje sa aktivnim ili pasivnim fiziološkim pokretom. Primena ove tehnike, kada je indikovana i kada se pravilno izvodi, jeste bezbolna, a može dovesti do trenutnog poboljšanja. Pored toga, ima trajne efekte na funkciju zgloba i pokretljivost.

„Kada se spremam za takmičenje, ništa ne prepuštam slučaju. Sportisti vrlo dobro znaju kakve posledice intenzivni treninzi mogu da ostave na zglobove i pokretljivost, a ja sebi ne mogu da dopustim da mi to naruši rezultat. Znajući pre svega da i po tom pitanju nešto mogu da učinim“ objašnjava Ana Marija Žujović.

mulligan

ANA MARIJA ŽUJOVIĆ: KINEZIOTEJPING PODRŠKA ZA POBEDNIKE

Hajde sad da pričamo malo i o važnosti podrške. Iako uvek navijamo za našu Ana Mariju, ovde ćemo se ipak posvetiti jednom drugom vidu podrše. U pitanju je kineziotejping.

Neuromuskularni kineziotejping je metoda kojom možemo izazvati kožnu stimulaciju pružajući podršku mišićima i prateći pokrete tela, a sve u cilju efekta samoizlečenja. Svakom pacijentu se pristupa individualno, pa se i tehnika aplikacije tako prilagođava.
Kada su u pitanju prednosti kineziotejpinka prenećemo vam Ana Marijine ustiske:

„Pored toga što mi trake pružaju dodatnu podršku, uopšte ih ne osetim na telu, ne smetaju mi i ne ograničavaju mi pokret.“

Ono što bismo dodali jeste to da je traka vodootporna, te se pacijenti mogu slobodno tuširati dok je traka aplikovana. Nosi se 3–5 dana i potom se u potpunosti skida sa kože. Metoda kineziotejping se, zbog svih ovih karakteristika trake, može neograničeno koristiti bez ikakvih štetnih posledica.

Bilo da ste profesionalni sportista, rekreativac, neko ko dugo sedi i ima problema sa kičmom, možda imate povredu, ili vas muči bol nakon operacije… naš tim stručnjaka vam stoji na raspolaganju. Prvi korak jeste fizioterapeutski pregled nakon kojeg ćemo izraditi individualan plan terapije samo za vas. Svoj pregled možete zakazati ONLINE ili pozivom na 011/40-80-143 ili 063/355-085.

063355085
track