Zašto je fizikalna terapija važna nakon povrede?

Zašto je fizikalna terapija važna nakon povrede?
Miloš Paunović
16:07h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

Da li ste nedavno pretrpeli povrede zbog kojih osećate neprestanu bol i zbog kojih ne možete da obavljate svakodnevne aktivnosti neometano? Možda ste učestvovali u saobraćajnoj nezgodi ili ste pretrpeli sportsku povredu?

Šta god da je uzrok bolova ili nelagode, ono što u tim trenucima morate da znate jeste da treba da potražite stručnu pomoć. Nikada nemojte da trpite i zanemarujete bol.

Fizikalna terapija je presudan korak kada govorimo o poboljšanju pokreta i životu bez bolova. Bez fizikalne terapije rizikujete nepravilna zarastanja i oštećenja tokom dužeg vremenskog perioda, što može samo dovesti do komplikacija, a to ne želite.

Zato reagujte na vreme i potražite pomoć ukoliko dođe do povrede.

Šta je fizikalna terapija?

Ukratko, fizikalna terapija je tu kako bi pomogla i olakšala ljudima sa povredama ili drugim medicinskim problemima koji uzrokuju bol ili im ograničavaju kretanje i sposobnost da funkcionišu neometano u svakodnevnom životu.

Fizikalna terapija može da podrazumeva samo vežbe, različite kombinacije terapijskih vežbi, fizičkih modaliteta, a podrazumeva i primenu modernih uređaja koji pomažu u postizanju još boljih rezultata. Fizikalna terapija se obično koristi za:

-Poboljšavanje obima pokreta

-Ublažavanje bolova nastalih zbog povreda i bolesti

-Oporavak i sprečavanje sportskih povreda

-Poboljšavanje ravnoteže

-Olakšavanje tegoba kod hroničnih bolesti poput artritisa, bolesti srca ili dijabetesa

-Oporavak nakon porođaja

-Oporavak nakon operacije

Važno je i da znate da fizikalna terapija može biti od koristi za ljude svih starosnih grupa.

Koje su uobičajene povrede koje zahtevaju fizikalnu terapiju?

Postoji mnogo različitih vrsta povreda kod kojih fizikalna terapija može da pomogne. U nastavku vam pišemo neka od najčešćih stanja kod kojih se fizikalna terapija primenjuje.

Disfunkcija mišićno-skeletnog sistema

To uključuje rotator manžetne, bolove u leđima i osteoartritis.

Povrede povezane sa sportom

Postoji širok spektar sportskih povreda, ali neke od najčešćih koje vidimo uključuju potres mozga, povrede kolena i povrede tetiva.

Sindrom karpalnog tunela

Ovaj sindrom može biti uzrokovan brojnim faktorima, ali najčešće nastaje zbog ponavljajućih pokreta ruku i zglobova koji pogoršavaju stanje tetiva u samom zglobu.

Povrede vrata

Ovaj vid povreda često viđamo kod automobilskih nezgoda zbog kojih se glava i vrat brzo kreću napred-nazad.

Šta možete očekivati od fizikalne terapije?

Što se tiče fizikalne terapije, u „Fizijatrik i Estetik“ centru pristupamo individualno svakoj povredi i svakom pojedincu. Da bismo bili sigurni da vam pružamo najbolju moguću negu, prvo prolazite procenu vaše povrede i stanja kako bismo mogli bolje da razumemo njenu težinu. Procena se obavlja na prvom, kontrolnom pregledu.

Kada završimo sa procenom, radimo sa vama na dizajniranju programa i prilagođavanju vežbi i tretmana koji odgovaraju baš vama. Ozbiljnost vaše povrede određuje koliko često treba da dolazite na fizikalnu terapiju. Obično to bude svakog ili svakog drugog dana po sat vremena dok se vaša povreda ili stanje ne poprave. Takođe, od nas dobijate, ukoliko je to neophodno i vežbe koje možete samostalno da radite kada niste u našem centru.

Pored toga što ne treba da ignorišete bolove, tako ne treba da ignorišete ni preporuke vašeg fizioterapeuta. Ukoliko su vam preporučene vežbe koje treba da uradite kod kuće u toku dana, nemojte ih preskakati. U vašem je interesu da ozdravite što pre.

Ako ste nedavno povređeni i mislite da fizikalna terapija ima rešnje za vas, pozovite nas na 011/40-80-143 ili 063/355-085 i zakažite svoj pregled već danas.

063355085
track