Kako kinezio trake mogu da vam pomognu?

Kako kinezio trake mogu da vam pomognu?
Miloš Paunović
16:07h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

Danas na tržištu postoji više od 50 različitih marki kinezio trake, ali originalni proizvod razvio je kasnih 1970-ih dr Kenzo Kase, japanski kiropraktičar koji je želeo da kreira traku koja pruža podršku, ali koja u isto vreme neće ograničiti kretanje, kao što to čine tradicionalne atletske i medicinske trake.

Sigurno ste bar jednom gledali odbojkašku utakmicu ili takmičarsku biciklističku trku i tada ste ih verovatno i videli: šarene trake izlepljene preko ramena, kolena, leđa i trbušnjaka sportista. To je ta kineziološka traka. Terapijska traka koja se strateški nanosi na telo da pruži podršku, smanji bol, smanji oticanje i poboljša performanse.

KAKO FUNKCIONIŠE KINEZIOTEJPING?

Kinezio trake su zaista veoma rastezljive. Kenzo Kase je kreirao kinezio traku koja podrazumeva mešavinu pamuka i najlona. Dizajnirana je tako da oponaša elastičnost kože kako bi se mogao koristiti čitav raspon pokreta. Lepljivi deo trake je takođe vodootporan i dovoljno jak da ostane na telu tri do pet dana, čak i onda kad naporno vežbate i kupate se.

Kada se traka nanese na telo, ona se polako odvaja, lagano podižući vašu kožu. Veruje se da ovo pomaže da se stvori mikroskopski prostor između vaše kože i tkiva ispod nje.

ZA ŠTA SE KORISTE KINEZIO TRAKE?

Lečenje povreda

U fizikalnoj terapiji se ponekad koriste kinezio trake kao deo celokupnog plana lečenja za ljude koji su povređeni. Američka asocijacija za fizikalnu terapiju potvrdila je da je kinezio traka najefikasnija kada se koristi u kombinaciji sa drugim tretmanima kao što je manualna terapija.

Ublažavanje bola

Iako ne sadrži lekove ili aktivne supstance, kinezio traka može efikasno da olakša akutni i hronični bol. Njena elastičnost blago podiže kožu, što odmah smanjuje pritisak na osetljive receptore bola ispod kože.

Pruženje podrške slabim zonama

Kinezio traka se takođe koristi kao dodatna podrška mišićima ili zglobovima kojima je potrebna. Ako imate patelofemoralni sindrom, sindrom trenja iliotibijalnog traktusa ili Ahilov tendinitis, kineziološka traka vam može pomoći.

Za razliku od bele medicinske ili atletske trake, kineziološka traka omogućava normalno kretanje. U stvari, neka istraživanja pokazuju da kineziotejping može poboljšati kretanje i izdržljivost.

Poboljšanje performansi

Neki sportisti koriste kineziotejping kako bi im pomogao da postignu vrhunske performanse i zaštite se od povreda kada se takmiče.
Mnogi trkači koriste ovu traku svaki put kada trče maraton. Ponekad traku postavljamo duž gluteusa kao bi se „probudili“ mišići i podsećamo ih da nastave aktivno da rade.

Smanjenje oticanja i upala

Smanjeni pritisak na limfne drenažne kanale pojačava uklanjanje tečnosti i drugih materijala koji se sakupljaju u povređenom mestu. Ovo se ne odnosi samo na sportske povrede, već i na posthirurški oporavak i druga upalna stanja, uključujući limfedem (ozbiljno oticanje ekstremiteta.)

Sprečava i / ili ublažava mišićne spazme i grčeve

Pojačana cirkulacija poboljšava isporuku kiseonika i hranljivih materija prekomerno korišćenim ili umornim mišićima, pomažući u sprečavanju ili ublažavanju grčeva.

Omogućuje sportistima da ostanu aktivni dok su povređeni

Ovo je jedna od najvažnijih prednosti kineziotejpinga za takmičare. U zavisnosti od načina nanošenja, kineziološka traka može sprečiti ili prekomerno istezanje ili kontrakciju povređenih mišića.
Ako se kombinuje sa tretmanima za ublažavanje bola, ovo može omogućiti sportistima da nastave sa treninzima i / ili se takmiče dok povrede zarastaju.

KADA SE NE SMEJU KORISTITI

Postoje neke okolnosti u kojima se ne sme koristiti kinezio traka. One uključuju sledeće situacije:

Otvorene rane – upotreba trake preko rane može dovesti do infekcije ili oštećenja kože.
Tromboze dubokih vena – povećani protok tečnosti može prouzrokovati pražnjenje ugruška krvi, što može biti fatalno.
Aktivni karcinom – povećan dotok krvi za rast karcinoma mogao bi biti opasan.
Uklanjanje limfnih čvorova – povećanje tečnosti tamo gde nedostaje čvor može prouzrokovati oticanje.
Dijabetes – ako u nekim oblastima imate smanjen osećaj, možda nećete primetiti reakciju na traku.
Alergija – ako je vaša koža osetljiva na lepkove, može izazvati snažnu reakciju.
Osetljiva koža – ako je vaša koža osetljiva, izbegavajte stavljanje traka na nju.

KAKO SE KORISTI KINEZIO TRAKA

Uvek se posavetujte sa fizikalnim terapeutom koji je obučen za pravilnu primenu kinezio trake pre nego što pokušate da je sami stavite.
Naš stručni fizikalni terapeut će vam pokazati kako da nanesete traku u obrascu koji će vam pomoći sa specifičnim problemom. Možda će vam trebati i trake za stabilizaciju i dekompresiju. Zato je najbolje da lepljenje trake prepustite stručnom licu, kako bi bili sigurni da je pravilno postavljena i kako bi se iskoristio njen pun potencijal.

Svoj termin možete zakazati online ili pozivom na brojeve telefona 011/40-80-143 ili 063/355-085. Dobro došli.

063355085
track