Otkrijte terapeutsko dejstvo ultrazvuka

Otkrijte terapeutsko dejstvo ultrazvuka
Miloš Paunović

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

Ultrazvuk vas možda na prvu ne asocira na terapijsko dejstvo, ali se ultrazvuk u fizikalnoj terapiji koristi zapravo kao jedan od načina lečenja. Pojam ultrazvuka u fizikalnoj terapiji ne treba mešati sa onim dijagnostičkim ultrazvukom koji se koristi za pregled unutrašnjosti tela i organa.

U fizikalnoj terapiji ultrazvuk se najčešče koristi za duboko zagrevanje mekih tkiva u telu. Ta tkiva podrazumevaju mišiće, tetive, zglobove i ligamente.

EFEKTI DUBOKOG ZAGREVANJA

Kako smo i naveli, ultrazvuk se koristi za duboko zagrevanje struktura mekih tkiva u telu. To duboko zagrevanje tetiva, mišića ili ligamenata povećava cirkulaciju i smatra se da se na taj način pomaže proces zarastanja. Povećanje temperature tkiva ultrazvukom se takođe koristi za ublažavanje bolova.

Ukoliko imate bolove u predelu ramena ili vam je možda dijagnostikovano smrznuto rame, moguće je da će vam fizioterapeut preporučiti ultrazvuk kako bi se poboljšala elastičnost tkiva oko ramena, pre izvođenja vežbi.

NETERMALNI EFEKTI (KAVITACIJA) ULTRAZVUKA

Ultrazvuk uvodi energiju u telo, a ta energija dovodi do toga da se mikroskopski mehurići oko tkiva brzo šire i skupljaju, a to je proces koji se naziva kavitacija.

Upravo to širenje i skupljanje mehurića pomaže da se ubrzaju ćelijski procesi i da se poboljša zarastanje povređenog tkiva.

DEJSTVO ULTRAZVUKA?

Unutar ultrazvučnog aparata nalazi se mali kristal, a kada se na taj kristal primeni električno naelektrisanje, dolazi do brzih vibracija koje stvaraju pijezoelektrične talase. Ovi talasi se emituju iz ultrazvučne glave/aparata kao ultrazvučni talasi.

Na ovaj način se povećava protok krvi i podstiče se kavitacija.

KAKO SE PRIMENJUJE ULTRAZVUK?

Pacijent se nalazi u udobnom, rasterećenom položaju, sedećem ili ležećem. S obzirom na to da se ultrazvuk slabo provodi putem vazduha, kao kontaktno sredstvo koristi se neutralni gel (a može i lekovito sredstvo u gel obliku) ili voda (subakvalni ultrazvuk koji se primenjuje kada lečimo određene delove tela). Sama primena terapije je bezbolna i prijatna, a traje obično do 5 minuta.

Fizioterapeut može primeniti različita podešavanja ultrazvučne jedinice kako bi kontrolisao dubinu prodiranja ultrazvučnih talasa i kako bi promenio intenzitet ultrazvuka.

KONTRAINDIKACIJE

Postoje stanja i situacije kada ne biste trebali koristiti ultrazvuk, a one mogu podrazumevati:

  1. primenu preko otvorenih rana
  2. preko područja smanjenje senzacije/osećaja
  3. preko delova tela sa metalnim implantima
  4. u blizini ili preko pejsmejkera
  5. u trudnoći
  6. oko očiju, dojki ili polnih organa
  7. preko preloma kostiju
  8. na području akutne infekcije
  9. preko aktivnih epifiza kod dece

KADA SE PRIMENJUJE ULTRAZVUK U TERAPIJI?

Ultrazvuk se u fizikalnoj medicini upotrebljava onda kada treba da postignemo:

  • hiperemizaciju tkiva
  • ubrzanje metaboličkih funkcija i mikrocirkulacije
  • poboljšanje mehaničkih osobina vezivnog tkiva (vlakna kolagena)
  • ublažavanje bola
  • miorelaksaciju
  • ubrzanje procesa zarastanja
  • stimulaciju zarastanja koštanog tkiva

Najčešće povrede koje se tretiraju ultrazvukom jesu: bursitis, tendonitis, smrznuto rame, uganuća i povrede ligamenata.

Uopšteno govoreći, bilo koja povreda mekog tkiva u telu može biti pogodna za terapiju ultrazvukom.

ZA KRAJ

Vaš fizioterapeut može koristiti ultrazvuk kako bi vam pomogao da poboljšate svoje stanje. Važno je da se dobro informišete i da pre terapije uradite kontrolni pregled kako bi se utvrdile najbolje metode lečenja za vaše stanje.

Pored terapije koju sprovodite sa fizioterapeutom, važno je da ne zaboravite na vežbe koje vam je fizioterapeut preporučio da radite kod kuće, kao i da korigujete određene navike. Važno je da aktivno budete uključeni u rehabilitaciju, pratite savete, kako biste osigurali siguran i brz oporavak.

Ukoliko vam je neophodan savet ili želite da zakažete svoj termin ultrazvuka, naš stručan tim vam stoji na raspolaganju. Pozovite nas na 011/40-80-143 ili 063/355-085 i dobro nam došli u Fizijatrik i Estetik.

063355085
track