Plantarni fascitis – bol u stopalu i šta možete da učinite?

Plantarni fascitis – bol u stopalu i šta možete da učinite?
Miloš Paunović
16:07h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

Ukoliko često osetite neprijatnu bol u stopalu ili peti, a prethodno se niste povredili, možda imate plantarni fascitis. Ovo stanje utiče na plantarnu faciju, gustu traku tkiva koja se proteže od pete do prstiju. Plantarna fascija je ta koja pruža podršku prirodnom luku stopala, i ona je ta koja se pri svakom koraku nežno isteže i opruža.

Onog trenutka kada dođe do upale, plantarna facija može da vas zaboli i tada osećate bol u peti ili u luku stopala. Ta bol može čak u potpunosti onemogućiti jednostavne funkcionalne zadatke poput hodanja i trčanja.

Ukoliko imate plantarni fascitis, pomoć možete potražiti u fizikalnoj terapiji koja će vam pomoći da smanjite bol i poboljšate pokretljivost. Fizioterapeut će proceniti vaše stanje i u skladu sa njim odrediti najbolju terapiju za vas. To može biti ultrazvuk, laser, struja, shockwave terapija, kineziotejping, vežbe…

Takođe, edukacija o vašem stanju jedan je od važnijih koraka terapije plantarnog fascitisa. Vaš fizioterapeut treba da vam kaže šta treba da radite i zašto to radite, važno je da razumete problem, kako biste doprineli poboljšanju stanja. U nastavku sledi nekoliko saveta koje mogu da primene oni koji imaju problem sa plantarnim fascitisom.

Ono što je na početku važno da zapamtite jeste to da je uvek dobra ideja da se obratite lekaru ili fizioterapeutu pre nego što započnete bilo koji režim lečenja sami. Stručno lice će vam uvek dati tačnu dijagnozu i tada ćete biti 100% sigurni da je sve što radite bezbedno za vaše specifično stanje.

VAŽNO JE DA ODMARATE

Sigurno jedna od važnijih stvari koju možete učiniti ako imate plantarni fascitis je odmor stopala. U većini slučajeva, odmor je neophodan kako bi se ublažio stres i naprezanje vaše plantarne fascije.

VEŽBE ISTEZANJA ZA PLANTARNI FASCITIS

Ukoliko imate plantarni fascitis nežno istezanje plantarne fascije i mišića stopala i skočnog zgloba, mogu vam pomoći da poboljšate pokretljivost i pomognete zarastanje.

Istezanje plantarne fascije naslanjanjem nožnih prstiju na zid je jednostavan način da nežno izdužite plantarnu fasciju.

Peškir takođe može biti korisno pomoćno sredstvo za istezanje i poboljšanje fleksibilnosti i pokretljivosti mišića stopala i skočnog zgloba.

JAČANJE MIŠIĆA KOJI PRUŽAJU PODRŠKU STOPALU

Ponekad, ukoliko su mišići koji pružaju podršku stopalu i zglobu slabi, mogu doprineti razvoju ili pogoršanju plantarnog fascitisa. Jačanje listova, prednjih potkoleničnih mišića ili zadnjih potkoleničnih mišića može biti korisno.

Obavezno se posavetujte sa vašim fizioterapeutom kako biste odredili koje vežbe za jačanje su pogodne za vas.

MASAŽA LEDOM

Tokom rane faze lečenja plantarnog fascitisa, možda će vam led biti od koristi za kontrolu upale i bolova.

Masaža bočicama leda može biti jednostavna ali efikasna metoda za olakšavanje vašeg bolnog stanja. Jednostavno, zamrznite bocu sa vodom, a potom je lagano rolajte ispod stopala 10 minuta.

KORISTITE ODGOVARAJUĆE ULOŠKE U OBUĆI

Promene svoda stopala mogu doprineti bolovima u peti. Fizioterapeut vam može pomoći da utvrdite da li je vaš luk pao ili je neobično visok i da li to doprinosi bolu koji osećate.

Ulošci za obuću po meri vam mogu pomoći da podržite luk stopala kako biste smanjili pritisak na plantarnu fasciju. Ulošci mogu da vam pomognu da stopalo držite u neutralnom položaju tokom hodanja ili trčanja.

KINEZIOTEJPING I PLANTARNI FASCITIS

Kineziotejping može biti još jedna metoda koja će vam pomoći u lečenju plantarnog fascitisa. Na ovaj naćin možete da podržite prirodni luk stopala, a istovremeno kineziotejping pruža stimulaciju stopala i skočnog zgloba.

Traka za kineziotejping je fleksibilna i nežno podiže kožu stopala i skočnog zgloba što može doprineti poboljšanju cirkulacije u povređenom području i može pospešiti zarastanje.

Traku nemojte nanositi sami, već se obratite fizioterapeutu kako bi on primenio odgovarajuću tehniku i zalepio je na način koji će biti bezbedan za vas.

Iako vam možda izgleda jednostavno, nanošenje kinezio trake zahteva obuku i znanje.

Ako vas boli stopalo ili peta, treba da preduzmete mere kako biste smanjili tu bol i poboljšali pokretljivost. Ponekad, uporni plantarni fascitis može zahtevati ivazivnije tretmane kao što su injekcije ili u krajnjem slučaju operacija.

Ukoliko se vaše stanje brzo pogoršava i traje duže od nekoliko meseci, obavezno se obratite lekaru da biste bili sigurni da sve što radite radite ispravno kako biste rešili problem.

Plantarni fascitis može predstavljati prepreku koja vas ograničava da se krećete bez bolova u stopalima. Ako imate bolove u stopalima javite se vašem lekaru ili fizioterapeutu kako biste zajedno došli do rešenja i na siguran način vratili prethodni nivo funkcije i pokretljivosti.

Ukoliko ste se prepoznali u prethodnim redovima, možete nas pozvati na 011/40-80-143 ili 063/355-085 i zakazati svoj pregled.

063355085
track