Plantarni fascitis

Plantarni fascitis
Miloš Paunović
11:30h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin
foto: fizijatrik
foto: fizijatrik

Petna kost (calcaneus) okružena je posebnim masnim jastučetom, koji se sastoji od specijalizovanih masnih ćelija smeštenih u manje delove. Funkcija ovog masnog jastučeta je da rastereti petu i doprinese njenoj mekoći za vreme hoda i stajanja. Postoji puno ligamenata koji dodiruju dno pete. Upala ovih ligamenata obično napreduje do stanja koje se naziva plantarni fascitis.

Šta je Plantarni fascitis?

Plantarni fascitis uključuje mikroskopska razaranja jednog od ligamenata koji se prostire do unutrašnje strane zadnjeg dela pete.To je uobičajeno stanje i često je kod žena koje su gojazne. Povezano je i sa oblikom stopala, kao i sa ponavljajućim napornim aktivnostima koje mogu uzrokovati upalni proces na zadnjem delu pete. Pacijenti sa plantarnim fascitisom obično osećaju bol rano ujutro kada se probude. Pri osloncu na podlogu stopalom, javlja se iznenadna bolna osetljivost sa zadnje strane površine pete. Bol se nastavlja, i kako se stopalo isteže hodanjem, bol se širi. Tokom dugotrajnog hoda i stajanja, stanje se pogoršava

Dijagnoza

Plantarni fascitis se potvrđuje specijalističkim pregledom zadnjeg dela pete povezanog sa mestom bola. Najčešće je nerv upaljen ili je pritisnut ispod snopa ligamenata. To može da intenzivira bol.

Lečenje

Lečenje plantarnog fascitisa jeste lečenje petnog jastučića. Odnosi se na istezanje snopa ligamenata i potpore svoda stopala. Glavni tretman uključuje rasterećenje pete uz pomoć silikonskog jastučeta. Vežbe istezanja se izvode dva do tri puta dnevno. Za istezanje stopala tokom noći koristi se posebno dizajnirana ortoza kojom se stopalo postavlja u uspravan položaj koji sprečava „padanje“ stopala tokom noći. Prirodan položaj stopala za vreme spavanja odmara snop ligamenata koji je podložan snažnom stresu kada se ujutru ustane i šeta. Držanje snopa ligamenata istegnutim (posebno noću) najčešće pomaže. Ukoliko nijedan od ovih tretmana ne pomaže, sledeće terapije koje primenjujemo u našem centru su: udarni talas (Shock wave), laser visokog intenziteta (HILT), elektroterapija, kinesio taping terapija, manuelna terapija, koje će smanjiti upalu, redukovati bol, a kao poslednja opcija preostaje hirurški zahvat (operacija).

Takođe, nezaobilazna metoda u lečenju svih bolova u stopalu i peti, pa i plantarnog fascitisa je izrada Foot balance dinamičkih uložaka po meri vašeg stopala. Momentalno smanjuje bol pri hodu i od izuzetnog je značaja za sveobuhvatni tok lečenja i same terapije.

Više o Foot balance ulošcima mozete pročitati ovde.

Miloš Paunović strukovni fizioterapeut i licencirani Mulligan fizioterapeut

063355085
track