Šta sve utiče na bol u kuku

Šta sve utiče na bol u kuku
Miloš Paunović
16:07h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

Bol koja se javlja u kuku je česta i raširena u svim starosnim grupama. Zglob kuka i njegovo spajanje sa karlicom i lumbalnim delom kičme (donji deo leđa) čine ga veoma kompleksnim područjem sklonom povredama i bolovima. Kukovi i kolena možda jesu najveći zglobovi u našem telu odgovorni za podršku dok stojimo i hodamo, ali uprkos tome što su najveći ne znači da su neuništivi.

Bol u kuku kod starijih osoba

Ako pripadate starijoj populacijskoj grupi, morate da znate i da ste podložniji problemima kuka kao što su artritis kuka i bursitis trohantera zgloba kuka.

Kada se jave problemi sa kukom postoji šansa da dođe i do funkcionalnih ograničenja koja mogu uključivati:

  • bolove prilikom hodanja, sedenja, stajanja
  • penjanje uz i slilaženje niz stepenice može biti prepreka
  • čak i otežano spavanje u nešto težim slučajevima

Uz konsultacije sa fizioterapeutom možete da odredite vežbe za prevenciju ovih bolova, pre nego što se prošire i naruše dalji kvalitet života.

Sportski kuk

Ukoliko ipak pripadate onoj mlađoj populaciji ne znači i da ste pošteđeni problema sa bolovima u kukovima. Kod mladih se problemi sa kukovima često povezuju sa sportom i mogu se pojaviti nakon dugotrajnih aktivnosti: trčanja, skakanja ili bilo kojeg sporta i fizičke aktivnosti koja podrazumeva opterećenje u tim delovima (kukovi, kolena, lumbalni deo).

Kada govorimo o ovoj, mlađoj, grupi najčešće se javlja istezanje mišića, burzitis kuka, bol u preponama, artritis kuka.

bol-u-kuku-trcanje

Bol u preponama

Bol u preponama je jedan od najčešćih simptoma povezanih sa patologijom zgloba kuka kao što je osteoartritis kuka i povreda labralnog kuka. Ovakva bol se najčešće javlja kod fudbalera, atletičara i hokejaša. Takođe, ova bol se može javiti i zbog trudnoće, određenih operativnih zahvata ili povreda.

Bol u preponama se javlja kada postoji upala pubične simfize – zglob dveju velikih karličnih kostiju na prednjoj strani karlice. Pubična simfiza je tanak zglob koji u normalnim okolnostima ima veoma mali pokret.

Kod nekih ljudi, upravo stidna simfiza može postati upaljena i nadražena, uzrokujući bolove u predelu prepona.

Procena bola u kuku

Procena bola kuka počinje pažljivim uvidom u istoriju pacijenta. Razumevanjem pojave simptoma, fizioterapeut može prikupiti informacije o mogućim dijagnozama koje mogu biti uzrok vaših simptoma. Često problemi kuka mogu biti i zbunjujući, jer se sam zglob kuka nalazi duboko unutar karlice. Problemi sa zglobovima kuka imaju različite simptome od problema sa izvorom u burzi ili lumbalnoj kičmi. Uspešno lečenje bola u kuku zahteva temeljnu i tačnu procenu:

  • donjih ekstremiteta (stopala, članci, kolena, kuka, prepona)

  • lumbalnog dela kičme

  • karlice

  • kontrole dubokog mišićnog tkiva

  • kontrole mišića kuka, snaga i funkcija

  • kontrola mišića abdomena, kora i karlice

  • biomehanike kuka

Bol u kuku može i često jeste povezan sa biomehanikom i funkcijom donjih ekstremiteta. Zbog toga procena treba da uključi funkcionalnu procenu zglobova kolena, stopala i skočnog zgloba, plus mišiće butina i listova. Svi oni utiču na pravilnu funkciju kuka.

Za specifične savete u vezi vašeg bola u kuku, možete se javiti našem stručnom timu fizioterapeuta koji će da urade najbolju procenu za vas i u skladu sa tim odrediti terapiju.

POZOVI I ZAKAŽI

063355085
track