Stres frakture ili prelomi nastali ponavljanim stresom

Stres frakture ili prelomi nastali ponavljanim stresom
Miloš Paunović
16:07h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

Stres frakture su uglavnom rezultat prekomerne upotrebe ili traume koja se ponavlja. Ove vrste fraktura poznate su i kao „prelomi nastali zbog zamora.“ Stres frakture nastaju kada mišići postanu umorni ili preopterećeni i više ne mogu da apsorbuju stres i šok „udara“ ili opterećenja koji se konstantno ponavlja.

Kada su umorni, mišići prenose taj stres na najbližu kost i rezultat toga može biti mala pukotina ili fraktura na kosti. Najčešća mesta na kojima se javljaju ovi prelomi jesu stopala i potkolenica.

Ovi prelomi kostiju stopala su obično posledica prekomerne upotrebe. Takođe, mogu biti uzrokovani i ponavljanim udaranjem ili udarom o tvrdu podlogu. Tipično za trčanje ili sportove koji podrazumevaju skakanje. Pored toga, pogrešna procena tokom treninga i prebrzo povećanje intenziteta vežbanja može biti uobičajeni uzrok stres frakture na stopalima ili potkolenici. Trčanje u neadekvatnoj obući, takođe može dovesti do preloma ove vrste.

Pojedina istraživanja su pokazala da su žene izložene većem riziku od stres preloma. Što se povezuje sa kombinacijom koja podrazumeva lošu ishranu, poremećaje u ishrani i amenoreju (izostanak ciklusa). Što žene dovodi do rizika za ranu osteoporozu. Rezultat ove vrste smanjenja gustine kostiju jeste povećan rizik od stres preloma.

Spomenuli smo sportove već, a oni poput trčanja, gimnastike i odbojke mogu povećati rizik od preloma. U svim ovim sportovima ponavljajući stres udara nogom o tvrdu podlogu uzrokuje traumu i umor mišića. Bez odgovarajuće obuće i mišićne snage i adekvatnog odmora između treninga, sportista sebe može da dovede u rizik od preloma izazvanog stresom.

STRES FRAKTURE I FAKTORI RIZIKA

Istraživanja su pokazala da neki faktori mogu pokazati da li sportisti imaju predispozicije za višestruke frakture donjih ekstremiteta. Ti faktori uključuju:

  • Visok luk stopala
  • Nejednaku dužinu stopala
  • Prekomeran varus prednjeg dela stopala (okretanje ka unutra)
  • Amenoreja kod sportistkinja
  • Velika nedeljna kilometraža kod trkača
  • Lošu ishranu

DIJAGNOZA STRES FRAKTURE

Stres frakture (prelomi) se često veoma teško dijagnostikuju, jer su simptomi uglavnom nejasni i sporo se pojavljuju. Generalizovana bol u stopalu ili osetljivost kosti u predelu stres preloma može se u početku dijagnostikovati kao povreda mišića ili naprezanje mišića.

Kako bi se dijagnostikovala stres fraktura, stručno lice će obaviti kompletnu anamnezu i fizički pregled. Sportistima je važno da objasne istoriju treninga, uključujući vrstu vežbanja, kao i koliko često treniraju.

Rentgenski snimci možda neće otkriti stres frakturu, ali su od koristi u pokazivanju preoblikovanja kostiju u blizini frakture.

LEČENJE STRES FRAKTURA

Najbolji tretman za frakture nastale zbog prekomernog stresa je odmor. Ako sportista bude trenirao i vežbao uprkos bolovima, prelom se može povećati ili postati hronična povreda koja možda nikada neće zarasti pravilno.

Nakon odmora, preporuke za lečenje preloma uključuju:

  • Hladne obloge
  • Zamenu obuće
  • Vežbe za rehabilitaciju
  • Postepeno vraćanje sportu

PREVENCIJA

Sledeći saveti vas mogu zaštititi od razvoja stres fraktura:

-Trudite se da polako napredujete u bilo kom sportu i postepeno povećavate intenzitet, kilometražu ili napor.

-Jedite dobro i uvrstite hranu bogatu kalcijumom u svoju ishranu, posebno ako ste sportista.

-Nostite udobnu i adekvatnu obuću. Položaj stopala je izuzetno važan.

-Ako se pojave bolovi ili otok, odmah prestanite sa aktivnostima i odmorite nekoliko dana.

-Ukoliko se bol nastavi, obavezno se obratite vašem lekaru ili fizioterapeutu. Bilo koji bol koji traje duže od jedne nedelje treba da pogleda lekar radi procene i prave dijagnoze.

U Fizijatrik i Estetik centru možete zakazati svoj pregled pozivom na 011/40-80-143 ili 063/355-085. Naš tim vam stoji na raspolaganju.

063355085
track