Vrat-ruka sindrom

Vrat-ruka sindrom
Miloš Paunović
16:07h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

Šta je sindrom vrat-ruka?

Sindrom vrat-ruka ili bol u ruci koji kreće iz vrata su termini koji obuhvataju različite uslove koji pogađaju vrat ili gornji deo leđa i koji uključuju i neke simptome koji zahvataju i ruke. Najčešći tip bola u vratu je bol u predelu ramena, što je očigledno veza između bola u vratu i ruci.

Bol sindrom vrat-ruka je specifičan za disfunkcije koje upućuju simptome koji se šire na ruku i imaju potencijal da izazovu abnormalnu nervnu napetost ili kompresiju.

Najčešći uzroci sindroma vrat-ruka:

  • abnormalna dinamika nerava
  • cervikalna radikulopatija – stegnut nerv
  • sindrom torakalnog otvora
  • sindrom karpalnog tunela
  • povrede usled prekomerne upotrebe
  • teniski lakat

Šta uzrokuje abnormalnu neuronsku napetost?

Neuralna napetost se odnosi na količinu pritiskanja na živac u mirovanju i kretanju. Do abnormalnog povećanja nervne napetosti dolazi kada se nerv uhvati ili ograniči na svom putu.

Najčešći uzroci za to su ograničenje pokretljivosti zglobova vrata, upala na mekim tkivima ili grč mišića oko živca.

Neuralna napetost se može povećati ili smanjiti promenom položaja ruke. Različiti položaji ruku ciljaju različite nervne grane.

Simptomi sindroma vrat-ruka:

  • bol u vratu, ukočenost ili bol
  • žmarci
  • utrnullost
  • slabost
  • žarenje, oštar ili tup bol koja zrači niz ruku.

Lokacija manifestovanja Vaših simptoma korelira sa mišićima i kožom koju inerviše zahvaćeni nerv. Zbog toga možete iskusiti ukočenost u odnosu samo na 4. i 5. prst, ili 2. i 3. prst, ili bol u predelu izvan laktova, ali ne i iznutra. Vaši simptomi su specifični za nerve. Važno je da fizioterapeut obaveštava o svim promenama o mestu i stepenu simptoma.

Dijagnostifikovanje sindroma vrat-ruka

Priroda vaših simptoma je veoma korisna u razlikovanju između sindroma vrat-ruka i drugih uzroka bola u ruci. Pored toga, vaš fizioterapeut je u stanju da identifikuje abnormalnu nervnu napetost pomeranjem ruke u određene položaje kako bi testirao kretanje svakog nerva dok se on kreće niz ruku.

Opseg kretanja na bolnoj strani se upoređuje sa zdravom stranom kako bi se uvidelo šta je normalno za Vas. Kada se potvrdi prisustvo abnormalne neuronske napetosti, fizioterapeut će sprovesti seriju testova kako bi odredio područje i strukture koje ograničavaju kretanje nerva.

Tretman sindroma vrat-ruka

Abnormalna nervna napetost se normalno smanjuje tretmanom primarne disfunkcije. Obično je to u vašem vratu ili zglobovima gornjeg dela leđa, gde živac izlazi iz kičmenog kanala.

Vaš fizioterapeut će koristiti niz metoda i aparata za lečenje kako bi smanjio bol i upalu, vratio puni pokret zglobova i normalizirao aktivnost mišića na mestu disfunkcije. Ovo može uključivati: termalnu terapiju, akupunkturu, elektroterapiju, masažu mekih tkiva, tehnike mobilizacije i usklađivanja zglobova, istezanje mišića i neurodinamičke vežbe.

Kakve rezultate možete očekivati?

Bol kod sindroma vrat-ruka se generalno potpuno rešava kada je primarna disfunkcija rešena. Dužina oporavka često je pod uticajem toga koliko dugo imate simptome.

U većini slučajeva možete očekivati primetan pad simptoma u prvih nekoliko tretmana.

U nekim slučajevima može biti prisutna i lokalna disfunkcija u ruci. Ovo je najčešće u uslovima kao što su sindrom karpalnog tunela i teniski lakat, gde će obe oblasti morati da se leče kako bi se omogućio potpuni oporavak.

Ukoliko imate problem sa napetošću i bolnošću vrata i širenjem tih simptoma ka šaci ruke, posetite nas, jer u našem centru na kvalitetan i efikasan način tretiramo ovaj problem upotrebom „Tekar“ aparata, „Hilt“ lasera, „Bemer“ aparata, manuelnom manipulativnom tehnikom Maligan (Mulligan) i primenom odgovarajućih vežbi, masaža i kinezitejpinga. Pozovite nas i zakažite pregled, nakon čega će Vam biti prepisan odgovarajući fizikalni tretman. Rešite svoj zdravstveni problem, očekujemo Vas u centru „Fizijatrik i estetik“.

063355085
track