Zamrznuto rame

Zamrznuto rame
Miloš Paunović
16:07h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

Šta je sindrom zamrzutog ramena?

Zamrznuto rame ili adhezivni kapsulitis je čest izvor bola u ramenu. Pojavljuje se u oko 2% do 5% populacije i obično se javlja u dobi od 40 do 60 godina. Preovladava kod žena (70%).

Ovaj sindrom se obično propušta u dijagnostici ili meša sa povredom rotatora, iako ima jasan obrazac simptoma koji rezultira jakim bolom u ramenu, gubitkom funkcije ramena i eventualnom ukočenošću.

U osnovnim crtama, to znači da su bol i ukočenost ramena rezultat upale kapsule ramena (kapsulitis) i fibrotičnih adhezija (priraslica), koje ograničavaju kretanje ramena.

Šta uzrokuje smrznuto rame?

Nažalost, još uvijek je mnogo nepoznatog o zamrznutom ramenu. Jedna od tih nepoznanica je zašto zamrznuto rame nastaje. Postoje mnoge teorije, ali medicinska zajednica i dalje raspravlja o tome šta zapravo uzrokuje smrznuto rame.

Zdravstveni uslovi kao što su dijabetes, srčana oboljenja, hipertireoza i hipotireoidni uslovi povećavaju mogućnost nastanka smrznutog ramena. Na primer, učestalost zamrznutog ramena kod dijabetičara može biti 10 do 38%. Istraživači nisu sigurni zašto se rizik povećava kod ovih grupa pacijenata.

Posle hirurškog zahvata, potencijalno se može sprečiti zamrzavanje ramena. Pacijenti koji više štite ruku i izbegavaju postoperativne vežbe imaju veću verovatnoću da će razviti smrznuto rame. Preporučuje se da se pridržavate postoperativnih uputstava fizioterapeuta kako bi se izbeglo postoperativno pojavljivanje zamrznutog ramena.

Šta je poznato o zamrznutom ramenu?

Smrznuto rame uzrokuje da se kapsula ramenog zgloba skuplja (do <5 cm3) i značajno se zgusne (od ~ 1mm do ~ 5mm!), rezultujući bolom i ukočenjem kapsule ramenog zgloba što dovodi do smanjenog opsega pokreta ramena. Vaša ramena kapsula je najdublji sloj mekog tkiva oko ramenog zgloba i igra glavnu ulogu u održavanju humerusa (kosti nadlakta) u ramenu.

Smrznuto rame ima tri faze, od kojih svaka ima različite simptome. Te faze su: zamrzavanje, krutost (zamrznutost) i opuštanje.

Zamrzavanje ramena

Prvu fazu karakteriše bol oko ramena u početku, nakon čega sledi progresivni gubitak opsega pokreta. Ponekad se naziva CRVENA faza zbog boje kapsule (upale i krvarenja) ako ste podvrgnuti artroskopskoj operaciji. To obično traje od 3 do 9 meseci. U ovoj fazi treba izbegavati agresivno lečenje.

Krutost ramena

U drugoj fazi dominira krutost. Rana tranzicija iz prve u drugu fazu može biti bolna. Kasniji nastanak ove faze je uglavnom bezbolan, ali funkcionalno ograničen zbog krutosti. Nazvana je ROZE faza zbog boje kapsule ako ste podvrgnuti artroskopskoj operaciji. Ova faza obično može trajati od 9 do 15 meseci.

Opuštanje ramena

Faza tri. Tokom ove završne faze dolazi do postepenog vraćanja opsega kretanja. Poznata kao BELA faza zbog boje kapsule ako ste podvrgnuti artroskopskoj operaciji. Faza može da traje 15 do 24 meseci.

Istraživanja su pokazala da su neke intervencije korisne u određenim fazama. Tretman se fokusira na ublažavanje bola u početnoj fazi smrzavanja sa sve većim naglaskom na fizioterapiju kako bi povratio izgubljeni opseg pokreta u kasnijim fazama. Prosečan period prirodne rezolucije oporavka je 30 meseci. Dakle, svako poboljšanje pre tog vremenskog okvira treba smatrati bonusom.

Kako se dijagnostikuje smrznuto rame?

Zamrznuto rame može se dijagnostikovati u klinici ispitivanjem kliničkih znakova i simptoma. Klinička dijagnoza zamrznutog ramena može se odrediti detaljnim pregledom ramena. Vaš fizioterapeut će vas pitati tokom kojih fizičkih aktivnosti imate poteškoće u izvođenju.

Uobičajena uočavanja uključuju određene nemogućnosti izvođenja:

  • nije moguće doseći iznad visine ramena
  • nije moguće baciti loptu
  • nemoguće brzo doći do nečega
  • nije moguće dosegnuti nešto iza leđa, npr. grudnjak ili košulja
  • nemoguće dopreti iznad suprtonog ramena. npr. pri vezivanju sigurnosnog pojasa
  • ne može se spavati na bojnoj strani

Zamrznuto rame se često pogrešno dijagnostikuje ili meša sa povredom rotatorskog manžetne. Važno je dobiti tačnu dijagnozu. Vaš plan lečenja i period oporavka značajno će se razlikovati od drugih stanja u ramenima kao što su artritis ramena ili suzenje rotatora.

Pregled zamrzutog ramena

Vaš fizioterapeut će vas zamoliti da obavite određene pokrete u ramenom zglobu. Smrznuto rame ima jasan kapsularni oblik krutosti: spoljašnja rotacija > fleksija > unutrašnja rotacija.

Normalno, snaga rotatorne manžetne će i dalje biti normalna sa izuzetkom inhibicije bola. Zamrznuta ramena su obično neosetljiva na bol na palpacijskom pregledu zbog patologije koja je prilično duboka.

Brzi pokreti su veoma bolni u prvoj fazi.

U nekim slučajevima možete biti upućeni na rendgenske snimke ili magnetnu rezonancu kako biste isključili druge uzroke bolova u ramenu. Iks-zraci nisu u stanju da dijagnostikuju smrznuto rame, dok magnetna rezonanca može dati definitivnu dijagnozu. Dvostruko kontrastna ramena artrografija je tradicionalna dijagnostička metoda.

Koja je verovatnoća da ćete patiti od smrznutog ramena?

Zamrznuto rame se češće javlja kod osoba od 40 do 60 godina. Može biti primarna, bez poznatog uzroka, ili sekundarna, povezana sa osnovnom bolešću ili povredom.

Postoje brojni faktori rizika koji predisponiraju razvoj zamrznutog ramena.

Ovi uključuju:

  • trauma ramena
  • operacija
  • dijabetes
  • zapaljenska stanja
  • neaktivnost ramena
  • autoimunu bolest
  • rak grlića materice
  • hipo / hipertiroidizam

Približno 20% ljudi koji su imali smrznuto rame će u budućnosti razviti zamrznuto rame u drugom ramenu, ako su već imali ovaj simptom.

Lečenje smrzutog ramena

Tretman zamrznutog ramena zavisi od toga u kojoj ste fazi i prilagođen je Vašim specifičnim potrebama.

  1. Zamrzavanje ramena

Olakšavanje bola i isključivanje drugih potencijalnih uzroka zamrznutog ramena je fokus tokom ove faze.

Tehnike ublažavanja bola mogu uključivati farmakološke lekove koje je propisao Vaš lekar. Intrakapsularna injekcija kortikosteroida može se razmotriti u ovoj fazi, ali izgleda da je neefikasna nakon prvih nekoliko sedmica. Intrakapsularna injekcija kortikosteroida se razmatra od slučaja do slučaja kada je bol nepodnošljiv.

Veoma nežna mobilizacija ramena, oslobađanje mišića, akupunktura, suve igle (,,dry needling“) i kineziološka traka mogu pomoći tokom ove bolne faze upale, kao i primena TENS-a ,modulacije elektro terapije, koja smanjuje bol i povećava opseg pokreta.

Važno je da ne iziritirati zamrznuto rame tokom ove faze.

  1. Krutost ramena

Previše entuzijastičan tretman u ranoj tranzicionoj fazi može pogoršati Vaš kapsularni sinovitis i pojačati bol.

Nežna i specifična mobilizacija i istezanje ramenih zglobova, tehnike mišićnog oslobađanja, akupunktura, suve igle i vežbe za povratak vašeg opsega i snage koriste se za brz povratak u funkciju. Mora se paziti da se ne uvedu bilo kakve vežbe koje su previše agresivne. Posebno, tehnike mobilizacije sa pokretom su najefikasnije i bolje od samih vežbi istezanja.

Takođe, specifične tehnike masaže povećavaju raspon pokreta ramena, tako da se blagotvornost masaže tkiva ramenog pojasa svakako treba smatrati opcijom tretmana.

  1. Odmrzavanje ramena

Treća faza je faza u kojoj možete početi da primećujete poboljšanja i da gde ćete imati koristi od specifičnih fizioterapeutskih mobilizacija, istezanja i vežbi. Dobro propisana mobilizacija ramena i istezanje najbolje su šanse za brži povratak u puni pokret ramena i svakodnevnu funkciju.

Kako se Vaš opseg pokreta povećava, fizioterapeut će biti u mogućnosti da Vam obezbedi progresiju vežbi uključujući i vežbe jačanja kako biste mogli da kontrolišete i održavate vašu novopronađenu oblast kretanja. Fizioterapija je najefikasnija tokom ove faze odmrzavanja.

Operacija ramena

Smrznuto rame je stanje koje se u većini slučajeva rešava u periodu od 18 do 24 meseca. 60% do 80% pacijenata sa zamrznutim ramenom će pozitivno reagovati na nehirurški tretman.

Može se razmotriti operacija ramena u slučaju nedovoljnog oporavka nakon odgovarajućeg programa fizioterapije. Tokom faze ,,kasnog zamrzavanja ili odmrzavanja“ Vaš hirurg može da razmotri artroskopsko oslobađanje u kombinaciji sa manipulacijom pod anestezijom i intenzivnom postoperativnom fizioterapijom kako bi održali vašu novonastalu aktivnost. Ova kombinacija tretmana može osloboditi od ukočenosti do 80% slučajeva. Nakon operacije, većina pacijenata se vraća na posao u roku od 6 do 12 nedelja.

Možete li sprečiti smrznuto rame?

Dok je spontani nastanak zamrznuto rame nepoznatog porekla, možete sprečiti ovaj sindrom uzrokovan neupotrebom izbegavajući duge periode neaktivnosti ramena, npr. posle operacije ili povrede ramena.

Ako imate povredu ramena ili ruku, uvek je preporučljivo da potražite profesionalni savet od nekoga kao što je fizioterapeut o vežbama koje pomažu da se spreči razvoj sekundarnog zamrznutog ramena. Ovo je posebno važno ako ste u kategoriji visokog rizika.

Ukoliko imate problem sa zamrznutim ramenom, posetite nas, jer u našem centru na kvalitetan i efikasan način tretiramo ovaj problem upotrebom „Tekar“ aparata, „Hilt“ lasera, „Shock wave“ aparata, „Bemer“ aparata i primenom odgovarajućih manuelnih tehnika, vežbi i masaža. Pozovite nas i zakažite pregled, nakon čega će Vam biti prepisan odgovarajući fizikalni tretman. Rešite svoj zdravstveni problem, očekujemo Vas u centru „Fizijatrik i estetik“.

063355085
track