Bol u leđima. Šta treba da radite? - Fizijatrik i Estetik
Add more content here...

Vaš fizijatar vam može pomoći u brzoj dijagnozi, ranom upućivanju, akutnom i hroničnom olakšanju bola u leđima, kao i iznalaženju dugoročnih strategija za prevenciju bola u leđima. Trebali biste biti sigurni da vaš je lekar pregledao za određene patologije koje zahtevaju hitnu medicinsku pomoć. Pored toga, trebalo bi da se uradi procena i za bilo koji neurološki deficit, kao što je gubitak funkcije creva ili bešike, slabosti noge u mišićima, gubitka senzacije, smanjenih refleksa i svakodnevne funkcije da biste utvrdili da li imate radikulopatiju ili stenozu, što može zahtevati različite opcije lečenja.

Za specifične smernice u vezi sa Vašim stanjem, molimo Vas da tražite individualnu procenu od zdravstvenog radnika sa posebnim interesom za bol u leđima, kao što je fizioterapeut.

Najčešći uzročnici bola u donjem delu leđa

Istegnuće mišića

Povrede mišića leđa najčešće su povrede leđa. Najčešći problemi su zamor mišića, prekomerna opterećenja ili loši položaji za podizanje. Neefikasni mišići u leđima mogu dovesti do loše stabilizacije zgloba i naknadne povrede.

Naprsnuća ligamenata

Ligamenti su snažni vlaknasti pojasevi koji ograničavaju količinu kretanja koja je dostupna na svakom nivou kičme. Istezanje ligamenata previše ili suviše brzo će ih iskidati, rezultujući i kasnijim krvarenjem u okolna tkiva, uzrokujući otok i bol. Nepravilni položaji podizanja, sportske povrede i nesreće sa motornim vozilom su vrlo česti uzroci. Kao i u drugim delovima tela, fizioterapija ubrzava zarastanje ligamenta i ublažava bol, tako da možete ponovo uživati u životu što pre.

Ispupčenje diska

Ispupčeni, protruzivni, disk je uobičajena povreda kičme prisutna na međupršljenskom (intervertebralnom) disku vaše kičme. Spinalni diskovi su prstenovi koji apsorboju pritiske duž kičme i sastoje se fibrozne hrskavice i glikoproteina koji odvajaju Vaše pršljenove, dok omogućavaju kretanje na svakom nivou kičme i daju dovoljno prostora za glavne kičmene nerve da izađu iz kičmenog kanala i putuju do Vaših udova.

Anulus je spoljni deo kičmenog diska, koji se sastoji od nekoliko slojeva višestrukih vlaknastih fibrohrskavičavih vlakana koja su gusto upakovana kako bi stvorila zid oko glikoproteiskog, želatinastog, jezgra diska, nukleusa. Prolaps diska (obično označeno kao klizanje diska u opštem govoru) može potencijalno pritisnuti ili nadražiti nerv iza koga izlazi iz kičme. Ovaj nervni štap može izazvati bolove u leđima, grčeve, grčeve, utrnulosti ili bola u nogama.

Povrede kosti

Možete takođe do preloma kičme ako je sila koja je u pitanju veoma traumatična i jaka ili imate nisku gustinu kostiju (npr. osteoporoza).

Loše držanje

Lošija držanja prilikom sedenja, stajanja i podizanja mogu staviti nepotrebni stres na vašu kičmu. Umor mišića, preistegnuti ligamenti, preopterećeni disovi i loša postura stavljaju spinalne zglobove i nerve pod pritisak koji izaziva bol.

Koji je najbolji tretman za bol u leđima?

Najbolji tretman za bol u leđima očigledno se oslanja na tačnu dijagnozu da usmeri primarni smer tretmana. Kada su isključene specifične patologije kičme ili se pacijent upućuje na relevantnog specijalistu, uglavnom se bavimo radikularnim sindromima i nespecifičnim bolovima u donjem delu leđa.

Sa preciznom procenom i ranim lečenjem, većina bolnih stanja će vrlo brzo reagovati na fizioterapiju, što će Vam omogućiti da brzo nastavite normalne aktivnosti svakodnevnog života. Molimo Vas pitajte svog fizioterapeuta za savet o njihovom profesionalnom lečenju. Oni Vam mogu savetovati kakav je odgovarajući ležaj pogodan ili, ako vam je bolje, savetovati da izvršite neke specifične vežbe za leđnu muskulaturu.

Ultrazvuk  je korišćen u istraživanju bolova u leđima poslednjih godina kako bi se pomoglo dijagnozi i uspešnom lečenju bolova u donjem delu leđa, i sada je dostupan na  klinikama za fizikalnu medicinu, kako bi u utvrđivanju razloga nastanka bolova u leđima.

Faze lečenja bola u ledjima

Dok se lečenje bolova u donjem delu leđa razlikuje u zavisnosti od vaše specifične dijagnoze, vaš fizioterapeut će imati sledeće ciljeve.

FAZA 1 – Umanjenje bola i zaštitni položaji

Umanjenje bolova u leđima je glavni razlog zbog koga tražimo lečenje problema u donjem delu leđa. Uistinu, to je zapravo poslednji simptom koji se razvio i trebalo bi da bude prvi simptom za poboljšanje.

Vaš fizioterapeut će koristiti niz alata za lečenje kako bi smanjio bol i upale. To uključuje led, elektroterapiju, akupunkturu, tehnike postavljanja kinezi traka, masažu mekih tkiva. Primena nesteroidnih antiinflamatornih lekova, kao što je ibuprofen, takođe može pomoći u ovoj fazi.

FAZA 2 – Vraćanje normalnog obima pokreta i snage. Rane vežbe

Kako se bol i upale u donjem delu leđa rešavaju, osoba se može osećati bolje, ali zapravo je ranjivija podložnija povredi, jer sa jedne strane nema više bola, ali mišići i ligamenti su, sa druge strane, i dalje slabi. Tokom ove faze vaš fizioterapeut će okrenuti svoju pažnju na obnavljanje normalnog kretanja kičme, dužine mišića i napetosti u mirovanju, snage mišića i izdržljivosti, propriocepcije, ravnoteže i šeme hodanja.

Vaš fizioterapeut će započeti sa programom stabilnosti u donjem delu stomaka kako biste ojačali Vaše važne mišiće koji dinamički kontrolišu i stabilizuju donji deo leđa i karlice. Vaš fizioterapeut će proceniti vaš obrazac angažovanja mišića i propisati najbolje vežbe leđa za vaše specifične potrebe.

FAZA 3 – Vraćanje potpune funkcije

U zavisnosti od izabranog posla, sporta ili aktivnosti svakodnevnog života, Vaš fizioterapeut će imati za cilj povratak funkcije leđa kako bi vam sigurno omogućio povratak na željene aktivnosti. Svako ima različite zahteve za donji deo leđa koji će odrediti koji specifični ciljevi lečenja treba da postignu. Za neke, mogućnost šetnje stotinak metara je dovoljno. Drugi bi možda želeli trčati maraton. Vaš fizioterapeut će prilagođavati rehabilitaciju leđa kako bi Vam pomogao da postignete sopstvene funkcionalne ciljeve.

FAZA 4 – Vežbe za leđa- Sprečavanje pojave ponovnog bola

Svakako, može doći do ponovnog nastanka bolova u donjem delu leđa. Glavni razlog, za koji se smatra da dovodi do ponovnih tegoba, je nedovoljna rehabilitacija, konkretno, loše usaglašavanje sa vežbama dubokih abdominalnih mišića. Trebali biste nastaviti verzije ovih vežbanja rutinski nekoliko puta nedeljno. Vaš fizioterapeut će vam pomoći u identifikovanju najboljih vežbi za Vas da nastavite da ih radite na neodređeno vreme.

Druge opcije lečenja bola u donjem delu leđa

Postoji mnogo opcija lečenja o kojima će Vaš fizioterapeut razgovarati s Vama u cilju lečenju bolova u donjem delu leđa. Tretman se razlikuje na osnovu izvora individualnih simptoma bola u leđima. Po istraživanjima, u oko 95% slučajeva dolazi do rešavanja bolova u leđima u roku od 12 meseci. Ovo se može ostvariti fizioterapijom i vežbama, ili u nekim težim slučajevima, operacijama kičme. Srećom, u manje od 1% slučajeva situacija  će zahtevati hiruršku kičmu.

Pojas za leđa

Pojas za leđa ili korset može pružiti odlično olakšanje za većinu bolova u donjem delu leđa i bolesnika sa iritiranim ishijalnim nervom. Oni koji imaju najviše koristi su oni koji otkrivaju da im bol olakšava kada zavijaju ili vezuju peškir (preklopljeni po dužini) čvrsto oko stomaka i donjeg leđa. Ako Vam ovaj jednostavan test olakša bol u leđima, kratkoročno treba da koristite pojas. Leđni pojas i jaki duboki mišići trupa pomažu da se izbegne ponavljanje ovog problema u budućnosti.

Akupunktura

Akupunktura je efikasan način eliminacije bola preko 5000 godina. Dok ne razumemo u potpunosti kako to funkcioniše, akupunktura Vam može pomoći u lečenju bola.

Masaža

Masaža je uvek čudesna, plus ima predivne prednosti za relaksaciju mišića. Masaža je naročito korisna kada su mišićni spazam i grč ili mišićna tenzija prisutni. Redovna  masaža je takođe vrlo zgodna strategija za prevenciju bolova u donjem delu leđa.

TENS mašina

TENS mašine su elektronski uređaj za ublažavanje bolova koji će smanjiti bol u donjem delu leđa i vašu potrebu za lekovima koji umanjujuju bolove.

Podrška pravilnom držanju

Loš položaj prilikom sedenja je čest uzrok ishijalnog bola i bola u donjem delu leđa. Da biste pomogli podršku donjeg leđa mnogi jednostavni i efikasni proizvodi su razvijeni tokom vremena. Ovo uključuje  i kinesio traku.

Gubitak težine

Donji deo leđa treba da nosi mnogo dodatnih kilograma. Gubitak težine preko programa vežbanja kao što su hodanje ili plivanje plus poboljšana ishrana pokazali su se kao odlična pomoć bolesnicima sa problemom u leđima. Promena vaših dnevnih navika je tajna uspeha. Ako vam je potreban savet, molimo Vas da se obratite svom fizioterapeutu za preporuke o vežbanju kako biste ostavrili što bolji rezultat, ili konsultovali dijetetičara kako bi Vam pomogli kada je u pitanju jednostavna i zdrava ishrana.

Vežbe za bol u leđima

Sa pravilnim vežbama predviđenim kod bola u donjem delu leđa i posebnim tretmanom koje vodi Vaš fizioterapeut, rešavanje bola u leđima je lako postići. Najteža stanja kod bola u leđima će se oporaviti u roku od 4 do 6 nedelja. Međutim, načini se mogu značajno razlikovati jer zavise od prirode povrede leđa, plana lečenja koji se razvija u saradnji sa Vašim fizioterapeutom, kao i od Vaše konstantnosti sa tretmanom i vežbama za bol u leđima.

Kako sprečiti bol u leđima?

Iako ne postoje garancije, dobro je poznato da će aktivne osobe koje redovno vežbaju održati normalnu fleksibilnost i mišićnu snagu da bi podržale njihovu kičmu i da  imaju najbolje šanse da izbegnu bol u donjem delu leđa.

Zdravi položaji kičme i bezbedne tehnike podizanja kod kuće i na poslu takođe smanjuju rizik od razvoja bola u donjem delu leđa. Slobodno razgovarajte sa svojim fizioterapeutom o specifičnim stavovima i aktivnostima koje obavljate svakodnevno. Oni će nastojati da vam pomognu da razumete kako da se pozicionirate i da se krećete sa najnižim rizikom od povreda.

 

Anatomija donjeg leđa

Vaš donji deo leđa (inače poznat kao lumbalna kičma) sastoji se od pet pršljenova (L1-L5). Između ovih pršljenova leže fibrohrskavičavi diskovi (intervertebralni diskovi), koji deluju kao jastuk između susednih pršljenova, dok istovremeno štite kičmenu moždinu.

Vaša lumbalna kičma zglobnjava se na Vašu krsnu kost, koja se spaja sa karlicom. Uvidićete da neki autori opisuju „bol u donjem delu leđa“ kao bol koji proističu iz vašeg lumbosakralnog dela kičme.

Nervi proističu iz kičmene moždine, koji obezbeđuje mišićima senzacije i poruke za stvaranje kretanja. Stabilnost kičme obezbeđuje se preko ligamenata i mišića leđa, donjeg dela leđa i abdomena.

Bol u krstima

Osamdeset posto (80%) ljudi će doživeti bol u donjem delu leđa u nekom trenutku svog života. Bol u leđima je simptom izazvan brojnim biopsihosocijalnim uslovima. To je jedan od najčešćih razloga zbog kojeg ljudi odlaze na bolovanje i posećuju doktora ili fizioterapeuta. Srećom, većina bolova u leđima je uzrokovana mišićnoskeletnim razlozima i može se lako tretirati sa velikim uspehom. Uopšteno, bol u donjem delu leđa je nešto što možete izbeći sa dodatnim znanjem o brizi i čuvanju leđa i vežbanjem leđne muskulature. Molimo potražite savet koji vam odgovara na bol u leđima.

Šta može da izazove teške bolove u leđima?

Akutni bol u leđima najčešće uzrokuje iznenadna povreda mišića i ligamenata koji podržavaju leđa. Bol može biti uzrokovan spazmom mišića, istezanjem ili kidanjem unutar mišića i ligamenata. Ali povremeno, to može imati više zloslutni razlog.

Iznenadni bolovi u leđima mogu biti posledica istegnuća ili spazma mišića, povrede kičmenog diska, kompresivnog preloma (npr. kod osteoporoze), iritacije ishijalnog nerva kao i tumora kičmene regije.

Uzroci slabog bola u leđima, koji nemaju mišićnu pozadinu

Dok većini bolova u donjem delu leđa potiče od muskuloskeletnih poremećaja,i  drugi zdravstveni uslovi mogu uzrokovati bol u leđima. Između ostalih tu su aneurizma abdominalne aorte, infekcije kičme (ostemijelitis, discitis), bubrežne infekcije ili kamenje u bubregu, spondiloartropatije (poput peumatoidnog artritisa, psorijatičnog artritisa), ciste ili tumor jajnika, komplikacije trudnoće…

Šta uzrokuje bol u leđima? Istraživači i praktičari zdravstvene nege kičme svrstavaju bolove u donjoj regiji u sledećim kategorijama:

  1. Specifične spinalne patologije (<1%)
  2. Radikularni sindromi (5-10%)
  3. Nespecifični bol u donjem delu leđa

Specifične spinalne patologije

Neki uslovi koji uzrokuju bol u leđima zahtevaju hitno i konkretno upućivanje i lečenje. To mogu uključiti spinalne infekcije, rak / malignitet, kičmenu artropatiju (npr. reumatoidni artritis ili ankilozni spondilitis), kauda ekvina sindrom ili prelom kičme. Ovi uslovi zahtevaju ranu dijagnozu i hitno upućivanje kod odgovarajućeg medicinskog specijaliste. Srećom, ovi uslovi čine manje od 1% bolesnika sa problemom sa leđima.

Radikularni sindromi

Bol u donjem delu leđa može nastati zbog strukturalnih oštećenja koja mogu iritirati ili uklještiti nerv. Istraživači veruju da radikularni sindrom uzrokuje 5-10% pojava bola u leđima. Najčešći živac koji se može biti iritiran u donjem delu leđa je Vaš ishijalni nerv. Možda će Vam biti dijagnostikovana shijatika ako bolujete od radikularnog bola duž nogu, nakon povrede leđa. Iako je ishijalni nerv najčešći nerv koji može biti pogođen povredom kičme, može se uticati na bilo koji nerv, na primer, femoralni nerv.

Povrede leđa, kao što su oštećeni međupršljenski disk (hernijacija diska), spondilolisteza, spondiloliza, degenerativna bolest diska, spondiloza i istegnuća ligamenta leđa, mogu doprineti ili izazvati sindrom radikularnog bola zbog otoka ili zauzimanja prostora koji je u vezi sa kičmenim nervom. Nerv je iritiran (radikularni bol) ili priklješten / pritisnut (radikulopatija).

Lumbalna radikulopatija može rezultirati funkcionalno onemogućavajućim uslovima kao što su pad stopala, šepanje ili mišićna slabost koja može uticati na vašu sposobnost hodanja. Spinalna stenoza je nešto drugačije stanje i odnosi se na kompresiju kičmenog kanala. Spinalna stenoza je obično preovlađujuća tokom starenja.

Nespecifični bol u donjem delu leđa

Nespecifični bol u donjem delu leđa  je dijagnostički izraz koji se koristi za klasifikaciju bolesnika sa bolovima u donjem delu leđa, ukoliko nije povređena nijedna specifična struktura. Zaista je dijagnoza isključenosti. Drugim rečima, vaš zdravstveni radnik na kičmi je isključio specifične patološke kičme i bilo koji od gore pomenutih radikularnih sindroma kao uzrok bolova u leđima ili simptoma.

Srećom, ovi uslovi čine otprilike 90-95% uzroka bolova u donjem delu leđa i skoro uvek mogu biti uspešno rešeni konzervativno i bez potrebe za operacijom. Stanje se najviše poboljša u roku od dve do šest nedelja, prevashodno zahvaljujući fizikalnim procedurama i fizioterapijskim tehnikama kao što su ručna terapija i terapeutskim vežbanjem leđne muskulature.

Najveći uzroci bolova u donjem delu leđa su muskuloskeletnog porekla i poznati kao nespecifični bolovi u leđima u leđima. Uzroci bolova u donjem delu leđa su brojni ali grubo se mogu podeliti po nastanku na iznenadne (traumatske) ili povrede hroničnog preopterećenja.

Veliki procenat uzroka bolnosti se odnosi na traumatske povrede, kao što je nepravilno savijanje da bi se podiglo teško opterećenje, kojim se mogu ošteti strukture kičme. Međutim, povrede usled hroničnog preopterećenja (npr. loše držanje) su verovatnije i češće ali i lakše ih sprečavaju. U ovim slučajevima, položajni stres ili posturalni zamor, usled lošeg držanja, stvara akumuliranu mikrotraumu koja preopterećuje strukture donjeg leđa tokom dužeg vremenskog perioda da bi izazvala povredu i bol u leđima.

Najčešće,nespecifični bolovi su uzrokovani istegnućem leđnog ligamenta ili mišića. Ostali hronični uslovi u leđima kao što je degenerativna bolest diska mogu biti podložni akutnim stanjima i predisponirati vas na akutni bol.

Dobra vest je da možete preduzeti mere za sprečavanje ili smanjenje većine bolova u leđima. Rana dijagnoza i specifični individualni tretman je najlakši način za brz oporavak od bolova u donjem delu leđa i za sprečavanje njihove ponovnog pojave.

Ukoliko imate problem sa bolom u donjem delu ledja, posetite nas, jer u našem centru na kvalitetan i efikasan način tretiramo ovaj problem, upotrebom „Tekar” aparata, „Hilt” lasera, „Bemer” aparata i primenom odgovarajućih manuelnih tehnika, vežbi, kinezitejpinga i masaža. Pozovite nas i zakažite pregled, nakon čega će Vam biti prepisan odgovarajući fizikalni tretman. Rešite svoj zdravstveni problem, očekujemo Vas u centru „Fizijatrik i estetik“.