Bolovi u ledjima kod dece i kada je potrebna pomoć?

Bolovi u ledjima kod dece i kada je potrebna pomoć?
Miloš Paunović
18:09h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

Bolovi u ledjima jesu dobro poznat izvor nelagodnosti kod odraslih, ali se sve češće dijagnostikuje kod dece i adolescenata. Većina roditelja ni ne očekuje da se inače zdrava deca žale na bolove u leđima – problem koji ljudi uglavnom povezuju sa bolešću osoba srednjih godina ili sa starenjem.

Međutim, istina je da su bolovi u ledjima vrlo česta pojava kod dece i adolescenata. Dakle, ako osećate zabrinutost za vaše dete, na pravom ste mestu. U daljem tekstu možete naći informacije o uzrocima bolova u leđima i smernice kada će vam možda ipak trebati stručno mišljenje.

Iako je možda neočekivano, bol u leđima kod dece nije tako retka kao što mislite. Neki od razloga zašto su bolovi u leđima kod dece toliko učestali uključuju: veću telesnu težinu dece i veću stopu gojaznosti, veće napore prilikom sportskih aktivnosti, kao i sve veću težinu ranca koje nose mladi učenici u školi. Pored svega toga, tu su i loše držanje i sedenje.

Zapravo, najveća briga nastaje onog trenutka kada se shvati da je problem možda ozbiljniji od prekomernog naprezanja i saznanje da bi jedino od pomoći mogli biti specijalizovani radiografski testovi. Problem sa ovim testovima je što oni često izlažu dete velikim dozama zračenja, a ni oni možda neće pomoći da se postavi prava dijagnoza.

Zato, postoje znakovi upozorenja koje treba da pratite i koji treba da pomognu da shvatimo kada problem sa bolovima u leđima može biti ozbiljniji kod mlađe osobe.

KOJI SU TO ZNAKOVI UPOZORENJA?

Svaki roditelj čije se dete žali na bolove u ledjima brine da bi moglo doći do ozbiljnijeg problema. Iako sigurno postoje ozbiljni uzroci bolova u leđima, većina dece sa bolovima u leđima ima simptome koji nastaju usled povreda mišića ili ligamenta, bez ikakvih strukturalnih abnormalnosti.

Neki od znakova koji ipak upozoravaju da bolovi u ledjima ukazuju na ozbiljan problem uključuju:

-Bol koja traje i noću (posebno bol koja budi vaše dete ili mu ne dozvoljava da zaspi) -Konstantnu bol -Simptome kao što su groznica, drghtavica, slabost, gubitak težine -Simptome koji traju duže od nekoliko nedelja -Simptome kod vrlo male dece -Bol u nogama, ukočenost ili slabost

Ovi znakovi upozorenja ne moraju značiti da postoji ozbiljniji problem, međutim, dobar su skrining test kako bi se utvrdilo da li treba da se sprovode dodatna ispitivanja. Na primer, bolovi u mišićima u leđima mogu da traju mesecima, međutim, ako simptomi traju nekoliko nedelja, najbolje je potražiti i dijagnozu stručnog lica.

BOL LEĐNIH MIŠIĆA

Kao što je rečeno, mišićna bol je daleko najčešći uzrok bolova u leđima kod dece i adolescenata. Povrede uključuju naprezanje mišića i ligamente, povrede zbog prekomerne upotrebe, probleme sa držanjem…

Najčešće snimanje, uključujući rendgenske zrake, CT i MRT, nisu od pomoći pri postavljanju ove dijagnoze, a ovi testovi uglavnom nisu ni potrebni ukoliko nema gore pomenutih znakova upozorenja. Ne bismo savetovali bespotrebno izlaganje deteta zračenju ukoliko za tim zaista nema potrebe.

Trebalo bi da razgovarate sa stručnim licem o vrednosti dobijanja bilo koje specifične slike. Najčešće će mišićna bol u leđima reagovati na odmor i modifikacije u aktivnostima. Mnogi tretmani mogu pružiti prolazno olakšanje i oni su uglavnom bezbedni. Ovi tretmani mogu uključivati fizikalnu terapiju, kineziotejping trake, programe istezanja ili tretmane masaže.

PRELOMI (FRAKTURE)

U kičmi se mogu javiti stresni prelomi. Najčešće se ovi stresni prelomi dešavaju kod adolescenata, a ti adolescenti možda nikada neće saznati da je došlo do povrede. Tek kako vreme prolazi mogu se pojaviti znakovi stresnog preloma. Najčešća vrsta preloma kičmenog stresa naziva se spondiloliza, povreda kosti na zadnjem delu kičmenog stuba. Ova povreda se najčešće javlja kod adolescenata koji se bave sportom koji uključuje ponavljajuću hiperekstenziju (npr savijanje unazad) kičme, kao što su gimnastičari i ronioci.

Ako se stresni prelom dogodi na obe strane kičmenog stuba, to može prouzrokovati nestabilnost kičmenog stuba ili stanje zvano spondilolisteza. Ovo stanje, koje se naziva i “klizanje kičme”, može dovesti do pomeranja vertebralnog stuba. Većina dece i adolescenata sa dijagnozom spondilolize leči se nehirurški i zapravo je bolje pristupiti problemu sa manje invazivnim tretmanima. Hirurgija je obično rezervisana za one koji imaju uporne bolove čak i posle više meseci nehirurškog lečenja.

PROBLEMI S DISKOM

Diskus hernija se mnogo ređe javlja kod dece nego kod odraslih, ali mogu se pojaviti u ranom dobu i mogu izazvati ozbiljne simptome. Kod diskus hernije znači da je došlo do pucanja mekanog “jastuka” između dva pršljena. Ovaj materijal diska je izbačen iz svog normalnog prostora i pritom se može pritisnuti živac i kičmena moždina. Simptomi diskus hernije mogu uključivati bol u nogama, ukočenost u nogama, slabost donjih ekstremiteta i teškoće savijanja ili ispravljanja kičme. U ovom slučaju MRT može biti od koristi za dijagnozu hernije diska.

Kod dece je normalan materijal diska savitljiv i elastičan – ima mnogo bolju sposobnost da izdrži pritiske na kičmu. Kako starimo, disk gubi elastičnost i fleksibilnost i može postati sklon pucanju. Međutim, čak i kod mlađe populacije, diskovi se mogu slomiti zbog prevelikih sila (traumatičnih povreda) ili abnormalne strukture diska i prouzrokovati ove simptome diskus hernije.

Najčešće se diskus hernijom može upravljati bez operacije, ali deca i adolescenti sa jakim bolovima ili znakovima značajnih povreda živaca mogu imati koristi od hirurškog zahvata za ublažavanje pritiska na nerv.

BOLOVI U LEDJIMA PROUZROKOVANI INFEKCIJOM

Infekcija kičmene kosti ili diskova može biti izazovna dijagnoza. Spinalne infekcije koje se često javljaju kod mališana ili kod adolescenata mogu izazvati nejasne simptome kao što su slabost, niska telesna temperatura i mogu se javiti generalizovani bolovi u ledjima.

Dijagnoza spinalne infekcije često se postavlja zbog laboratorijskih ispitivanja koja pokazuju znakove infekcije (povišen broj belih krvnih zrnaca) ili upale (povišen ESR ili CRP). Kada se sumnja na infeksciju, obično se rade radiografski testovi kako bi se potvrdilo mesto infekcije.

Lečenje infekcije obično se može izvesti antibioticima (najčešće se daju intravenski, barem dok se infekcija ne počne poboljšavati), mada se povremeno može razmotriti i operativna intervencija. O hirurgiji se uglavnom razmišlja samo ako je infekcija prouzrokovala oštećenja na kičmenoj strukturi ili ako se infekcija ne može adekvatno kontrolisati uz upotrebu antibiotika.

ODSTUPANJA U PORAVNANJU KIČMENOG STUBA

Dve najčešće deformacije kičme su skolioza i Scheuermannova kifoza. Skolioza je deformitet koji uzrokuje krivulju u obliku slova S koja se vidi s leđa.

Scheuermannova kifoza izaziva oštar zavoj na kičmi kada se gleda sa strane. Ova dva stanja su veoma različita, ali principi lečenja su slični. Kod manje teških deformiteta, posmatranje i sprečavanje napredovanja deformiteta uz fizikalnu terapiju je najprikladniji tretman. Samo u najtežim deformitetima operacija se razmatra kao opcija za lečenje ovih stanja.

ZA KRAJ DA DODAMO…

Dakle, bolovi u ledjima kod dece i adolescenata ipak nisu tako neuobičajena pojava i u modernom vremenu i ubrzanom načinu života, na žalost postaju sve učestaliji.

Ako vaše dete boli u leđima, posebno ako je to povezano sa pomenutim upozorenjima, isplati se da posetite stručnjaka i tražite mišljenje. Pokretanje odgovarajućeg i pravovremenog lečenja i obezbeđivanje poboljšanja simptoma može pomoći da se problem ne nastavi i ne napreduje. Dobra vest, kako za decu tako i za roditelje, jeste ta da većina dece koja se žale na bolove u leđima nakon odgovarajuće fizikalne terapije i vežbi osete olakšanje. Iako bol u leđima može ometati sportske i druge aktivnosti, uz odgovarajući program lečenja, ova deca se gotovo uvek vraćaju punim aktivnostima bez stalnih problema nelagode u leđima.

Svakako bismo savetovali sve roditelje čija se deca suočavaju sa težim bolovima i stanjima da se obavezno prvo jave dečijem ortopedu, a tek nakon konsultacije sa lekarom da se donese odluka o daljoj terapiji.

Ukoliko smo nešto izostavili ili pronalazite vaše dete negde u ovim redovima, imate nedoumicu ili pitanje, naš stručan tim fizioterapeuta vam svakodnevno stoji na raspolaganju za besplatne kosultacije i zakazivanje termina pozivom na broj 011/40-80-143 ili 063/355-085.

063355085
track