Burzitis – četiri najčešće vrste

Burzitis – četiri najčešće vrste
Miloš Paunović
16:07h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

Burzitis je često stanje koje se javlja kada se burza upali i nadraži. Burza je mala i zatvorena „kesa“ ispunjena tečnošću, a smeštena je u unutrašnjosti zglobova.

Burze su nalik malim balonima ispunjeni tečnošću koji su spljošteni između ostalih tkiva. Uloga im je smanjivanje nadražaja između kosti i tetiva, između dve tetive ili koštanih ispupčenja i kože.

Kada se burza upali, jednostavni pokreti mogu postati veoma bolni. Postoji nekoliko vrsta burzitisa, a dobra vest je da se burzitis može sprečiti i lečiti.

BURZITIS

RAMENA

Burzitis ramena je čest uzrok bolova u ramenu. Burza ramena pomaže rotatornoj manžetni, odnosno mišiću koji se nalazi na vrhu ramena, da lakše klizi ispod akromione kosti. Onog trenutka kada se burza ramena upali, dolazi do razvijanja subakromijalnog burzitisa koji se naziva i burzitis ramena ili tendonitis rotatorne manžetne.

Ovo stanje se obično može ublažiti odmorom ili hladnom oblogom. Međutim, u pojedinim slučajevima može biti neophodna subakromijalna dekompresija. Tokom ovog postupka, burza se uklanja radi ublažavanja upale. Ova operacija se obično radi zajedno sa drugim intervencijama radi istovremenog otklanjanja osnovnog uzroka burzitisa.

KUKA (trohanterični)

Ova vrsta burzitisa izaziva bol na spoljnoj strani zgloba kuka. Ova vrsta bola se može pomešati sa bolom koji uzrokuje artritis, ali se bol burzitisa kuka konstantno oseća na spoljašnjoj strani kuka, dok se bol kod artritisa obično oseća u preponama, butinama i zadnjici.

Kod burzitisa kuka bol se najčešće oseti kada se izvrši direktan pritisak na kuk, na primer kada noću spavate na boku. Burzitis kuka se može olakšati odmorom, hladnim oblogama, kao i fizikalnom terapijom.

LAKTA (olekranona)

Ova vrsta burzitisa se javlja zbog bolova i otoka burze na zadnjem delu lakatnog zgloba. Olekranon je koštana izbočina na zadnjem delu lakta. Burza olekranona nalazi se između kože i kosti.

Burza olekranona je podložna infekcijama zbog toga što se lako može povrediti i kontaminirati zbog ogrebotina ili posekotina. Upravo ovakva vrsta povrede može dovesti do bakterijske infekcije. Iako se manje infekcije mogu rešiti nehirurškim lečenjem, one veće i ozbiljnije će ipak zahtevati hiruršku intervenciju.

BURZITIS ZGLOBA KOLENA (prepateralni)

Burzitis zgloba kolena se javlja kada dođe do otoka na prednjem delu zgloba kolena, direktno na vrhu patele. Naziva se i prepatelarni burzitis.

Prepateralni burzitis se može razlikovati od ostalih uzroka otoka kolena pregledom zglobova da bi se utvrdilo da li je otok ispod kolena ili unutar zgloba.

Burzitis zgloba kolena se razvija kod ljudi koji veliki deo vremena provode klečeći. On često pogađa radnike poput krovopokrivača ili majstore zadužene za postavku parketa. Takođe i pojedine aktivnosti oko kuće mogu dovesti do ovog problema (čišćenje podova, baštovanski poslovi).

Jedan od najboljih načina za sprečavanje burzitisa zgloba kolena je nošenje zaštite za kolena radi ublažavanja pritiska na prepateralne burze tokom navedenih aktivnosti.

LEČENJE BURZITISA

Lečenje burzitisa zavisi i od same vrste, jer postoje razlike u lečenju svake vrste. Međutim postoji i neka opšta praksa u samom lečenju burzitisa.

  • -Odmor
  • -Pomozite upali da splasne oblogama
  • -Uzimanje oralnih antiinflamatornih lekova
  • -Injekcije kortizona

Pored toga, fizikalna terapija može biti od suštinskog značaja prilikom lečenja burzitisa. Čak i za fizički aktivne ljude, posebno prilagođene vežbe za poboljšanje mehanike zglobova mogu pomoći ublažavanju simptoma burzitisa i sprečavanju njegovog vraćanja.

Ukoliko imate neku od navedenih tegoba, pozovite nas i zakažite pregled na 011/40-80-143 ili 063/355-085.

063355085
track