Da li je i kada mom detetu potreban fizioterapeut?

Da li je i kada mom detetu potreban fizioterapeut?
Miloš Paunović
16:07h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

Bilo da treba da se izabere lekar, fizioterapeut, odgovarajući lek…šta god da je u pitanju, nravno, kao roditelji, želite uvek najbolje za svoje dete. Pogotovo onda kada govorimo o zdravlju.

Možda ste primetili neke fizičke promene zbog kojih se pitate da li se vaše dete normalno razvija, uočili ste nepravilnosti u držanju ili hodu i sada se pitate da li je možda pravo vreme da se poseti fizioterapeut?

Odlazak fizioterapeutu je drugačiji od odlaska lekaru. Fizikalna terapija je način lečenja ljudskog tela zbog povrede, bolesti ili drugih poteškoća u razvoju. Lečenje se sastoji od različitih fizičkih metoda korišćenjem masaže, toplote i vežbi umesto propisivanja lekova ili obavljanja hirurških zahvata.

Ukoli ste zabrinuti za svoje dete, primetili ste neke promene, ispod je lista znakova koji mogu ukazivati na to da je vašem detetu potreban fizioterapeut.

HAJDE DA SE IGRAMO

Ako primetite da vaše dete ne voli da trči i da se igra sa drugom decom, to bi mogao da bude neki od prvih znakova na koje biste mogli dodatno da obratite pažnju. Naravno, neka deca su otvorena, dok su druga povučena, ali ovde ne govorimo o tome. Dakle, ukoliko primetite da vaše dete nešto fizički sprečava (bol, otok..) da potrči i da se igra sa vršnjacima, tada je vreme da reagujete posetom fizioterapeutu.

Takođe, ako ste od učitelja čuli da vaše dete ne ispunjava očekivanja na časovima fizičkog vaspitanja, razmislite takođe o tome da posetite fizioterapeuta. Ako dete u školskoj dobi ne može neometano skakati ili ima problema sa preskakanjem, vreme je za razgovor s pedijaterom ili porodičnim lekarom. Obratite pažnju.

PROBLEMI SA DRŽANJEM

Neka deca imaju slabe mišiće kora. Ovaj problem se ogleda u tome ako imaju pteškoće da se drže uspravno dok sede na stolici kao i na podu. Primetićete da radije odmaraju glavu na rukama i da se pridržavaju.

Savijanje kičmenog stuba i generalno loše sedenje za stolom mogu biti dodatni pokazatelji na poteškoće sa mišićima u predelu trupa. Deca koja se suočavaju sa ovim problemom često imaju loš rukopis ili pišu veoma sporo.

STEPENICE KAO PREPREKA

Deca starija od četiri godine trebalo bi da mogu da se penju uz stepenice. Ako primetite kako dete postavlja obe noge na stepenište pre nego što nastavi da se penje, to može ukazivati na slabost mišića nogu, probleme sa ravnotežom ili koordinacijom.

POTEŠKOĆE PRILIKOM HODANJA

Ako ste primetili da vaše dete hoda na nožnim prstima, tako da vam ponekad izgleda kao da odskakuje, to je isto nešto na šta biste dodatno trebali da obratite pažnju, jer ovaj problem može takođe biti uzrokovan slabom jezgrom ili zategnutim mišićima u nogama.
Sve to može izazvati česte padove (prilikom kojih se dete može dodatno povrediti) ili grčeve mišića što se može ublažiti fizikalnom terapijom.

Ako niste sigurni da li vaše dete treba da poseti fizikalnog terapeuta, razgovarajte prvo sa lekarom o uočenim problemima.
Takođe, možete da razgovarate o situaciji i sa nastavnikom vašeg deteta, jer je učitelj sve vreme sa vašim detetom i možda će vam moći dati neki dodatan uvid u stvari koje bi ukazivale na moguću potrebu za fizikalnom terapijom.

FIZIOTERAPEUT ZA VAŠE DETE

U našem centru svaki pacijent dobija maksimalnu pažnju i posvećenost našeg stručnog osoblja. Svaki fizioterapeut radi isključivo sa jednim pacijentom u zakazanom terminu kako bi mogao na najbolji način da sprovede potrebnu terapiju. U našoj ponudi imamo programe vežbi i tretmane fizikalne terapije koji su prilagođeni deci i potrudićemo se da vašem detetu pružimo najbolju neophodnu stručnu pomoć. Ukoliko su vam potrebne konsultacije možete ih dobiti besplatno pozivom na 011/40-80-143 ili 063/355-085. Dobro nam došli!

063355085
track