Golferski lakat

Golferski lakat
Miloš Paunović
16:07h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

Golferski lakat je povreda mišića koji savijaju ručni zglob i prste. Mesto povrede je tipično srednji epikondil, koščana kvrga na unutrašnjem delu lakta gde se ti mišići pripajaju.

Simptomi golferskog lakta

Obično će osoba koji pati od ovog sindroma iskusiti bol prilikom obavljanja zadataka hvatanja ili otpornosti na savijanje ručnog zgloba / prsta. Bol može biti prisutan i kada se mišići protežu. Prisutna će i biti napetost direktno preko koštanog epikondila i mogu postojati bolne tačke-okidači u mišićima pregibača zglobova.

Neki bolesnici će takođe imati ukočenost vrata i zategnutost, kao i znakove iritacije srednjeg nerva, medianusa. Većina pokreta lakta će biti bezbolna, dok je hvatanje bolno.

Uzroci sindroma „golferski lakat“

Golferski lakat je uzrokovan oštećenim mišićnim tkivom u tački u kojoj se pričvršćuje za kosti ruke u zglobu lakta. Pojavljuje se kada više sila deluju na tu oblast nego što normalno zdravo tkivo može da podnese. U nekim slučajevima, kao kod hroničnog golferskog lakta, to se može desiti zbog slabog zdravlja mekih tkiva, koje se lako povređuju. Upala prati povredu, što dovodi do oticanja i bola u laktu.

Pojava ovog sindroma povezana je sa degenerativnim promenama u mišićnom tkivu koje se nalaze na medijalnom epikondilu. Iako se dugo vremena smatralo da je to povezano sa prekomernom upalom, sada se zna da je to netačno.

Dijagnostika golferskog lakta

Kliničko dijagnostikovanje vrši fizioterapeut ili doktor. Nakon što se upozna sa istorijom povrede i nakon nekoliko potvrdnih kliničkih testova, može se napraviti privremena dijagnoza golferskog lakta.

Ultrazvučno skeniranje ili magnetna rezonanca su najbolji testovi za identifikaciju bilo koje promene na tetivama. Rentgen je od male dijagnostičke koristi.

Značajan procenat pacijenata koji boluju od ovog sindroma mogu osećati bol u medijalnom laktu, ali da zapravo nemaju golferski lakat . Postoji velika učestalost medijalnog lakatnog bola koji je u vezi sa povredom vratne kičme (vrata). Najčešći vratni zglob, čije promene se mogu reflektovati na Vaš medijalni lakat, je C6-C7, i odatle se prenose signali bola duž srednjeg nerva.

Vaš srednji nerv može takođe imati smanjenu živčanu pokretljivost, što može izazvati simptome slične ovom sindromu. Izuzetno je važno da neurodinamički podaci o vratu i gornjim ekstremitetima budu procenjeni kako bi se potvrdila ili isključila bilo kakva disfunkcija vrata ili nervna napetost. Neuspeh u tome će rezultirati nedostatkom poboljšanja simptoma i razvojem sindroma hroničnog bola u laktu.

Faktori rizika kod golferskog lakta

Uobičajeno je da se javlja kod osoba koje se bave poslovima koji zahtevaju ponovljene pokrete ruke, naročito zahvata, i to pogotovo u dominantnoj ruci. Od sportova, logično, ponajviše se javlja kod golfera. Može se pojaviti u bilo kom uzrastu, međutim, oboleli su uglavnom između 35 i 50 godina.

Tretman golferskog lakta

Pokazalo se da je fizioterapija efikasna u kratkoročnom i dugoročnom lečenju teniskog lakta. Fizioterapija ima za cilj da postigne:

  • Smanjenje bola u laktu
  • Olakšavanje oporavka tkiva
  • Obnavljanje normalnog spoja pokreta i funkcije
  • Obnavljanje normalne dužine mišića, snage i pokreta
  • Normalizacija neurodinamike gornjih ekstremiteta
  • Normalizacija funkcije vratnog zgloba

Fizioterapijski tretman može uključivati mobilizaciju zglobova vrata i lakta, elektroterapiju, istezanje mišića, neuronsku mobilizaciju, masažu i jačanje.

Golferski lakat koji nije lečen može trajati od 6 meseci do 2 godine, pri čemu se i razvija sklonost ka ponovnom pojavljivanju. Studije su pokazale da je fizioterapija umnogome efikasniji način za tretiranje golferskog lakta u poredjenju sa injekcijama steroida.

Ukoliko imate problem sa sindromom golferskog lakta, posetite nas, jer u našem centru na kvalitetan i efikasan način tretiramo ovaj problem upotrebom „Tekar“ aparata, „Hilt“ lasera, „Shock-wave“ aparata, „Bemer“ aparata , primenom Maligan (Mulligan) manipulativne manuelne tehnike, vežbama, masažom i kinezitejpingom. Pozovite nas i zakažite pregled, nakon čega će Vam biti prepisan odgovarajući fizikalni tretman. Rešite svoj zdravstveni problem, očekujemo Vas u centru ,,Fizijatrik i estetik“.

063355085
track