Prepoznajte različite simptome povreda kolena

Prepoznajte različite simptome povreda kolena
Miloš Paunović
16:07h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

Povreda kolena može dovesti do različitih fizičkih problema. Ti problemi u pojedinim slučajevima mogu biti blagi i mogu se lako otkloniti, dok u pojedinim slučajevima mogu prerasti u ozbiljnije probeleme i tada zahtevaju hitnu medicinsku negu.

Zbog toga je važno da razumete i prepoznate simptome koji vam mogu pomoći da utvrdite uzrok i u skladu sa tim i odgovarajući tretman.

OTICANJE KOLENA

Jedan od najčešćih simptoma jeste otok. Takođe, poznat i kao edem. Ovo stanje se javlja kada se u zglobu nakuplja tečnost zbog koje koleno deluje naduveno. Oticanje je jedan od glavnih znakova (zajedno sa toplinom, bolom i crvenilom) da je prisutna upala.

Kako je otok uobičajeni znak upale, različiti problemi mogu biti „krivi“. Najčešće je to artroza ili habanje u zglobu kolena. Pored toga, „krivac“ za oticanje može biti i povreda meniskusa, kostiju ili ligamenata.

Oticanje obično ublažava odmor od teških aktivnosti, hlađenjem otečenog mesta, podizanje noge na uzvišenje (jastuk) ili korišćenjem čarapa za kompresiju. Ukoliko se otok ne smanji ovim merama ili ako ga prati groznica, jeza ili pogoršanje crvenila i bola, odmah treba da se javite vašem lekaru.

NE MOŽETE DA PODNESETE OPTEREĆENJE/TEŽINU

U pojedinim situacijama pacijenti ne mogu da podnesu opterećenje/težinu kojom su opterećene noge i kolena. To je često posledica koja se javlja nakon uganuća ligamenata ili istezanja tetiva. Budući da ove strukture daju stabilnost zglobu i sprečavaju prekomerno pomeranje, kada su oštećene, može doći do pomeranja kolena ili popuštanja kada pokušavate da izvršite pritisak na nogu.

Pored toga, neke vrste preloma takođe mogu učiniti bolnim pritisak na nogu. Bez obzira na uzrok, snimanje (rendgen) se obično preporučuje da bi se utvrdilo zbog čega vam je teško da podnesete opterećenje. Tek nakon toga se pravi plan rehabilitacije.

NELAGODA PRILIKOM HODANJA

Nekoliko različitih problema može dovesti do nelagodnosti u kolenu dok hodate. Kod osoba srednje i starije životne dobi, artroza ili degenerativno pucanje meniskusa može prouzrokovati bol u zglobu tokom hodanja. Bol možete osetiti čim krenete u šetnju, zatim možete osetiti poboljšanje dok ste duže vremena na nogama, a zatim se opet može pogoršati ukoliko ste duže vremena na nogama.

Uganuće i istegnuće takođe može dovesti do nelagodnosti, mada njima obićno prethodi akutna povreda ili trauma. Bez obzira na uzrok, ako se nelagoda pogorša, može vam toliko smetati da izazove šepanje.

Ovakva vrsta bola obično prestane čim prestanete sa aktivnostima i kada odmorite. Jačanje mišića koji okružuju koleno i kuk takođe mogu pomoći u poboljšanju izdržljivosti prilikom hodanja i smanjenju same nelagode i bola.

NEPRESTANI BOLOVI

Bol koja je stalna i koja traje duže od nekoliko dana može ukazivati na nekoliko različitih problema sa kolenom. Bol u kolenu koja se „spušta“ tokom aktivnosti obično je posledica osteoarstritisa, posebno kod osoba starije životne dobi. Ako se bol nalazi u prednjem delu kolena blizu čašice kolena, možda je kriv sindrom patelofemoralnog bola. To stanje je tipičnije za mlađe osobe i može otežati aktivnosti kao što su trčanje i skakanje.

Ako se hronični bol oseti duž unutrašnje ili izvan zglobne linije kolena, uzrok može biti suza meniskusa ili uganuće ligamenta.

Uporna bol se obično može tretirati odmorom, ledom, pritiskom ili podizanjem noge. Međutim, ukoliko ne dođe do poboljšanja, moguće je da će biti neophodna fizikalna terapija, ili operacija ukoliko lekar tako odredi.

ZVUKOVI PRILIKOM KRETANJA

Neki bi rekli „škljocanje“, neki „pucketanje“… u kolenu. Ova pojava je poznata kao krepitus (krepitacija) i prilično je česta, naročito kada ostarite. Ovaj zvuk se obično javlja tokom hodanja ili kada savijate ili ispravljate zglob. Iako se kolena koja proizvode zvuk obično pripisuju osteoartritisu, to nije uvek slučaj.

Uzrok može biti i pucanje ligamenata, mehurići vazduha u tečnosti koja se nalazi u zglobovima, zatezanje mišića ili čak oštećenja hrskavice.

Krepitus obično nije razlog za zabrinutost ako nije praćen bolom. Ukoliko ipak bol postoji, tretira se vežbama koje su fokusirane na poboljšanje snage i fleksibilnosti kolena.

UKOČENOST KOLENA

Još jedan prilično čest simptom koji može biti uzrok širokog spektra stanja. Ovaj problem otežava normalno savijanje ili ispravljanje kolena i može uticati na sposobnost kretanja. Ukočenost se često primećuje u kombinaciji sa drugim simptomima poput edema i bola.

Ponovo, jedan od najčešćih uzroka ukočenosti kolena je osteoartritis. Tipično je ta ukočenost najizraženija ujutru i otežava ustajanje. Kako se više krećete ukočenost obično popušta dok ponovo ne sednete ili se odmorite duži vremenski period.

Na žalost, ozbiljnija stanja poput suženja meniskusa, ligamenata, reumatoidni artritis ili čak infekcija takođe mogu biti „krivi“ za ukočenost kolena. U slučaju da je ukočenost konstantna i praćena bolom, obavezno se obratite vašem lekaru i fizioterapeutu.

ZNACI INFEKCIJE

Infekcija u kolenu predstavlja ozbiljno i opasno stanje ako se ne kontroliše. Zato treba da znate znakove i simptome koji mogu ukazati na to da je infekcija prisutna. Ti simptomi podrazumevaju:

  • Groznicu
  • Pogoršanje bola
  • Crvenilo i toplina u nozi
  • Otok
  • Jeza
  • Noćno znojenje

Ako se infekcija dogodi nakon operacije, drenaža takođe može da curi iz područja reza.

Iako se mnoge infekcije kolena mogu javiti nakon operacije, operacija nije uvek uzrok. Uzrok mogu biti i druge stvari poput osteomijelitisa (infekcija sa drugog mesta u telu koja se širi na vaše kosti) ili septički artritis (upala u zglobu izazvana gljivičnom ili bakterijskom infekcijom.)

Bez obzira na uzrok, važno je da se odmah obratite lekaru ako imate bilo koji od ovih znakova. Ako se infekcija potvrdi, možda će biti potrebna antibiotska terapija, a u pojedinim slučajevima je neophodna i hirurška intervencija.

BOL U TOKU NOĆI

Procenjuje se da i do 70% ljudi sa osteoartritisom oseća bol noću. To se može pripisati aktivnostima u toku dana, a posledice osećate kada počnete da odmarate. Bol uzrokovana artritisom može biti jaka i može prouzrokovati poteškoće i otežati spavanje. Hladne obloge pre spavanja, nošenje čarapa za kompresiju ili spavanje sa podignutom nogom mogu biti od koristi.

Važno je da razlikujete tupu i oštru bol koja vas budi iz sna, jer ta vrsta simptoma može ukazati na značajnije probleme poput infekcije ili povrede hrskavice, ligamenata ili mišića.

DEFORMITETI KOLENA

Posle pretrpljene traume, poput nesreće u motornom vozilu, pada sa visine ili sportske povrede, koleno može da se deformiše. Kosti mogu izgledati istaknutije kada se posmatraju. Pored toga, koleno se može iščašiti. Ta stanja su praćena otokom, bolom i poteškoćama u pomeranju noge.

Traumatske povrede koje uzrokuju deformacije kolena smatraju se hitnim medicinskim slučajevima, posebno jer su često pogođeni krvni sudovi i nervi. Nakon hitne medicinske, često hirurške, intervencije, nepohodna je kasnije i fizikalna terapija.

KAKO SMANJITI RIZIK?

Kontinuirano izvođenje vežbi istezanja i jačanja može vam pomoći da ojačate noge i kolena i da poboljšate fleksibilnost. Na ovaj način možete smanjiti rizik za gore opisane probleme. Na žalost, nije moguće sve bolove i sva stanja u potpunosti izbeći.

Iako gore navedeni opisi mogu da vam posluže da utvrdite potencijalni uzrok bola u kolenu, oni nisu zamena za lekarsku procenu. U slučaju konstantnog, jakog bola, pogoršanja simptoma, infekcije, važno je da potražite što pre pomoć lekara kako biste pravilno lečili koleno i kako biste se što pre vratili svojim uobičajenim aktivnostima.

Ukoliko vam je neophodan pregled, možete ga zakazati pozivom na 011/40-80-143 ili 063/355-085. Naš stručni tim vam stoji na raspolaganju.

063355085
track