Veza između hroničnog bola i neaktivnosti: sindrom neupotrebe

Veza između hroničnog bola i neaktivnosti: sindrom neupotrebe
Miloš Paunović
16:07h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

Ako patite od hroničnog bola bilo koje vrste, ova tema bi vas mogla zanimati, ali i ako pripadate grupi ljudi čiji posao zahteva mnogo sedenja i ne ostavlja prostor za fizičku aktivnost, sindrom neupotrebe je tema za vas.

ŠTA JE U STVARI SINDROM „NEUPOTREBE“?

U osnovi ovaj sindrom opisuje efekte na telo i um kod osoba koje se ne kreću dovoljno. Ovaj sindrom je prvi put okarakterisan oko 1984. godine i od tada je dobio veliku pažnju. Posebno jer se dovodi u vezi sa problemima bola u leđima, hroničnim poremećajima bola kao i drugim bolestima.

Sindrom neupotrebe izaziva fizička neaktivnost i posebno se ukorenio u ovo moderno doba koje diktira i zahteva previše sati za računarom, u kancelariji i generalno u višečasovnom sedećem položaju.

KOJI SU EFEKTI OVOG SINDROMA?

Ova smanjena upotreba našeg tela može dovesti do pogoršanja mnogih telesnih funkcija. Postoji nekoliko fizičkih posledica koje mogu da se jave. Posebno su izražene i ostavljaju trag pre svega na mišiće i kosti. Međutim, posledice mogu biti i kardiovaskularne, gastrointestinalne, a mogu se javiti i u endokrinom sistemu i nervnom sistemu. Na primer, uzmite u obzir sledeće:

  • Kada govorimo o mišićno-koštanom sistemu smanjena upotreba mišića može brzo dovesti do atrofije i gubitka mišićne mase. Ako ste ikada imali ruku ili nogu u gipsu, upoznati ste sa činjenicom da prečnik pogođenog ekstremiteta može biti primetno manji nakon što je neko vreme imobilisan.
  • Kardiovaskularni efekti se takođe javljaju usled sindroma neupotrebe, jer dolazi do smanjenog unosa kiseonika, porast sistolnog (gornjeg) krvnog pritiska i smanjenje ukupnog volumena krvne plazme.
  • Fizička neaktivnost takođe dovodi do promena nervnog sistema, uključujući sporiju mentalnu obradu, probleme sa pamćenjem i koncentracijom, depresiju i anksioznost.

A mogu se javiti i još neki dobro poznati problemi kao što su artritis, dijabetes, osteoporoza, višak kilograma…

HRONIČAN BOL I SINDROM „NEUPOTREBE“

Pored svih navedenih, dešavaju se i mnoge druge štetne fiziološke promene. Sindrom neupotrebe fizički, mentalno i duhovno oslabljuje čoveka. Mnogi stručnjaci veruju da upravo sindrom neupotrebe otežava i povećava probleme kod onih sa hroničnim bolom.

Sindrom neupotrebe može dovesti do ozbiljnih medicinskih problema i može povećati verovatnoću da se sindrom hroničnog bola razvije ili pogorša.

Na žalost, uobičajeni stavovi i lečenja u medicinskoj zajednici često dovode do pasivnijeg lečenja bez, obraćanja pažnje na fizičku aktivnost i vežbanje (bilo koje vrste). Sindrom neupotrebe takođe može dovesti do različitih emocionalnih promena koji su povezani sa povećanom percepcijom bola.

ŠTA RADITI I KOME SE OBRATITI?

Za ljude koji pate od hroničnog bola posebno opterećujuća može biti i sama pomisao na dodatno kretanje i neki vid fizičke aktivnosti. Zato bi najbolje bilo da savet potražite na stručnim konsultacijama i pregledu kod fizioterapeuta. On će proceniti vaše trenutno stanje i dati smernice za dalju rehabilitaciju kako bi se ublažio i smanjio osećaj bola i kako pokret pri fizičkoj aktivnosti ne bi pravio dodatno opterećenje već predstavljao olakšanje. Svoj termin i pregled kod fizioterapeuta u Fizijatrik i Estetik centru možete zakazati na 011/40-80-143 ili 063/355-085. Takođe, uvek smo vam dostupni i na našim društvenim mrežama – facebook i instagram.

063355085
track