Da li znate šta je trakcija – spinalna dekompresiona terapija?

Da li znate šta je trakcija – spinalna dekompresiona terapija?
Miloš Paunović
16:07h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

Trakcija, ili spinalna dekompresiona terapija, je nehirurški tretman koji koristi ručna ili mehanička sredstva za istezanje kičmenog stuba i ublažavanje bolova između diskova. Ovaj tretman vraća hernije ili ispupčene diskove, smanjujući pritisak na leđa. Možda vam sada ovaj uvod zvuči neprijatno i čudno, možda vam čak tako i izgleda cela terapija, ali verujte da je to samo na prvi pogled.

Trakcija je bezbolna, može da pruži značajno olakšanje, i to ne samo onima kojima je terapiju preporučio lekar ili fizioterapeut zbog određenih stanja ili povreda, već i onima koji zbog posla većinu dana provode u sedećem/stojećem polažaju, nose teško…

Trakcija se može izvesti na dva načina:

-Ručna trakcija – kada terapeut svojim rukama primenjuje silu na kičmene zglobove

-Mehanička trakcija – kada poseban uređaj isteže kičmu

U našoj ambulanti dekompresiona terapija se sprovodi uz pomoć najnovijeg Triton DTS sofisticiranog kompjuterizovanog sistema koji se sastoji od stola maksimalno prilagodljivog svakom pacijentu, sistema kaiševa i softverski unapređene jedinice za trakciju.

KADA SPINALNA DEKOMPRESIONA TERAPIJA MOŽE DA POMOGNE?

Trakcijom se mogu lečiti različita stanja i povrede, od kojih neke uključuju išijas, hernirane ili ispupčene diskove, fasetsku bolest, stegnute živce i degenerativne bolesti diska.

Većina fizioterapeuta pored ovog tretmana uključuje i druge oblike terapije kao deo ukupnog programa rehabilitacije, a prednosti su mnoge:

 1. Otklanja boli: primenjena sila pomaže u ispravljanju kičme, kontrolišući pritisak koji često izaziva bol. Takođe, omogućava bolje fizičko okruženje za proces izlečenja.
 2. Trakcija se koristiti i kao deo plana rehabilitacije za nekoliko medicinskih stanja: uključujući diskus herniju, spinalnu stenozu i artritis kičme.
 3. Nije potrebna operacija: trakcija ne zahteva invazivnu operaciju već se oslanja na primenu kontrolisane sile na kičmu pacijenta. Pacijent leži na stolu dok terapeut ili mašina primenjuju silu. Sama faza trakcije traje oko 15 minuta.
 4. Može se kombinovati sa drugim tretmanima: trakcija se može koristiti zajedno sa drugim tretmanima kao dopuna personalizovanom planu rehabilitacije. Neke terapije sa kojima se kombinuje: elektroterapija, ultrazvuk…
 5. Podstiče zaceljivanje: pritisak pravilno primenjen na disk oslobađa lekovite, hranjive sastojke koji ubrzavaju prirodni proces izlečenja tela. Spinalna dekompresiona terapija takođe povećava efikasnost drugih tretmana, što rezultira bržim ukupnim oporavkom.

Spinalna dekompresiona terapija je veoma efikasan tretman. Za pacijente koji ispunjavaju uslove, fizioterapeuti moraju prvo da izvrše detaljnu fizičku procenu kako bi sprečili bilo kakve dalje povrede.

Koje su još indikacije za trakciju:

 • hernijacija i protruzija diskusa
 • faset sindrom
 • suženje intervertebralnih otvora
 • kompresija i iritacija spinalnih nervnih korenova
 • paravertebralni mišićni spazam
 • spondilolisteza
 • bol nakon operacije diska
 • lumbalni i cervikalni sindrom
 • glavobolja
 • vrtoglavice

Postoje i pacijenti koji nisu kvalifikovani za istezanje kičme i oni podrazumevaju: trudnice, pacijente sa tumorima na kičmi i sve one koji su imLi neuspešne operacije leđa.

U fizijatrik i estetik centru možete naći mnoge tretmane za ublažavanje bolova u leđima, uključujući i trakciju. Naš tim kvalifikovanih terapeuta spreman je da leči povrede kičme najsavremenijom opremom, znanjem i iskustvom. Kontaktirajte nas i zakažite svoj pregled pozivom na broj 011/40-80-143 ili 063/355-085.

063355085
track