TECAR terapija – poslednja reč tehnologije u fizioterapiji

TECAR terapija – poslednja reč tehnologije u fizioterapiji
Miloš Paunović
16:07h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

TECAR terapija

Tecar terapija zasniva se na primeni radiofrekventnih strujnih talasa koji uzrokuju toplotnu reakciju u tkivima. Tretirajući povređeno mesto biokompatibilnom radijalnom energijom, ubrzavaju se metabolički procesi i stimulišu procesi samozaceljivanja.

Kako deluje Tecar terapija?

Tecar terapija zasniva se na primeni radiofrekventnih strujnih talasa koji uzrokuju toplotnu reakciju u tkivima. Tretirajući povređeno mesto ubrzavaju se metabolički procesi i stimulišu procesi samozaceljivanja. Tecar terapija sa kapacitivnim i rezistivnim načinom rada dovodi do dubinskih efekata, time pospešuje prirodne procese obnavljanja, te deluje protivupalno.

Kada primenjujemo TECAR tretman?

Uopsteno, ovu vrstu terapije primenjujemo u situacijama kad postoji povišn tonus mišica, bilo da je u pitanju preopterecenje (npr nakon nekih sportskih intenzivnih aktivnosti) ili različiti problemi na nivou lumbalne ili vratne kičme koji takođe dovode do napetosti. Takođe u situacijama različitih bolnih stanja, posebno onih hroničnih, onda kada postoje degenerativne promene u zglobovima, posebno onim koji su dublje smešteni (npr zglob kuka), kao i prilikom rehabilitacije najrazličitijih povreda. Efekti tekar terapije posebno se ističu u situacijama kada postoje parcijalne rupture mišica, sto je jedna od najčescih povreda sportista, kako profesionalnih tako I rekreativaca.

KAKO SE SPROVODI TECAR TERAPIJA:

Tecar terapija se primenjuje putem dve elektrode čiji je izvor generator radio talasa. Uz pomoć specijalne kreme kao kontaktnog sredstva, pritiskom na kožu, radio talasi stimulišu unutrašnju telesnu energiju i emituju dovoljnu količinu toplote koja je potrebna da bi se smanjio bol, upala i poboljšala cirkulacija krvi.

Tecar terapija se moze sprovoditi uz blagu masažu (što je posebno preporučljivo kada postoji napetost mišića), uz pasivno istezanje (kada je potrebno povećati pokretljivost nekog dela tela) i voljnu aktivaciju misića (doprinosi opuštanju mišića).

Pozitivni učinci su vidljivi već nakon prve upotrebe:​​ – smanjenje bola (kod 85% pacijenata), povećanje pokretljivosti, regeneracija tkiva i ubrzanje lečenja.

INDIKACIJE kada se primenjuje TECAR terapija

  • mišićni hipertonus,
  • regeneracija i relaksacija mišića,
  • posttraumatski poremećaji,
  • akutni i hronični bol,
  • otok,
  • lečenje sportskih povreda.

U našoj Ambulanti tekar terapija se sprovodi u prijatnom ambijentu i uz pomoć aparata najsavremenije generacije koji omogućava maksimalan pozitivan efekat u najkracem mogućem roku.

Miloš Paunović
strukovni fizioterapeut
licencirani Mulligan fizioterapeut

063355085
track