Primenite ove savete i ublažite bol u leđima tokom putovanja

Primenite ove savete i ublažite bol u leđima tokom putovanja
Miloš Paunović
16:07h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

Spremate se za put? Vozite porodicu na produženi vikend na planini? Zaputili ste se ka nekoj egzotičnoj destinaciji ili jednostavno svakodnevno provodite mnogo vremena sedeći u prevozu?

Kada imate bol u leđima, vožnja u automobilu duža od sat vremena ili višečasovno sedenje u avionu zaista mogu predstavljati pravi izazov.
Uzmite u obzir sledeće savete, primenite ih i olakšajte sebi na vašem sledećem putovanju.

UDOBNOST PRE SVEGA

Odvojite malo vremena, pre nego što krenete, da se uverite da li vam je prijatno i udobno. Najmanja neprijatnost na samom početku vašeg putovanja kasnije može prerasti u ozbiljan bol.

-Kada kažemo da proverite da li vam je udobno mislimo na primer na to da držite zadnje džepove praznim. Sedenje na novčaniku, telefonu, ključevima ili bilo čemu drugom može da vam poremeti položaj kičme i samog držanja.

-Sedite ravno s kolenima malo višim od kukova i držite bradu uvučenom tako da vam glava bude u ravni sa kičmom.

-Sedite na udobnoj udaljenosti od volana, pre svega radi bezbednosti vazdušnih jastuka i držite ruke na volanu na 9 i 3 (bočne strane, a ne vrh volana). Takođe, nemojte da sedite predaleko, jer to može dovesti do toga da previše posegnete za volanom i povećate stres na lumbalnom delu kičme, vratu, ramenima i zglobovima.

-Leđa držite u ravni sa naslonom da biste bolje podržali konturu unutrašnje krivine u donjem delu leđa, koristite mali jastuk ili namotajte šal i stavite ga između donjeg dela leđa i sedišta. Takođe, postoje mnogi specijalizovani jastuci i jastuci koji mogu pomoći kod išijasa i bolova u donjem delu leđa.

Ne postoji nijedna najbolja opcija i možda će biti potrebno malo napora i pokušaja i grešaka da pronađete ono što odgovara vama.

NEKA VOŽNJA BUDE ŠTO LAKŠA

Udarci i rupe na putu vam mogu nagnječiti kičmu i pojačati bol. Za lakšu vožnju, uzmite u obzir:

-vožnju u putničkom automobilu, a ne SUV-u ili pikapu
-zamenite istrošene gume kako biste ublažili vibracije
-sedite na debljem jastuku namenjenom za sedište kako biste osigurali više slojeva između vas i puta
-birajte autoput ukoliko je to moguće

IZAĐITE I KREĆITE SE

Sedenje u jednom položaju u automobilu učvrstiće mišiće leđa i može izazvati jak bol i eventualno grčenje mišića. U idealnom slučaju, svako treba da napravi pauzu od bar 15 minuta na svaka dva sata vožnje. Ako ste skloni bolovima u leđima, možda ćete želeti da pravite pauze češće, kao što je na svakih 30 do 60 minuta. Pokušajte unapred da isplanirate stanice za stajanje. Izađite iz automobila kako biste se mogli kretati i protezati. Kretanje podstiče cirkulaciju krvi, što dovodi i kiseonik u vaš donji deo leđa.

POVREMENO MENJAJTE POLOŽAJ

Kada je to moguće, pokušajte da se malo pomerate u svom sedištu. Čak je i 10 sekundi pokreta i istezanja bolje nego da mirno sedite. U najmanju ruku podesite svoje sedište i malo promenite položaj svakih 15 do 20 minuta. Napravite kružne poktere stopalima i „ispucajte“ članke da krv prostruji i osigurajte lagano rastezanje u mišićima tetiva. Svako kretanje u automobilu sigurno će vam pomoći. Ali budite oprezni i vodite računa o sigurnosti svih putnika.

PROBAJTE SA HLADNIM ILI TOPLIM OBLOGAMA

Mnogima primena hladnih ili toplih obloga pomaže u ublažavanju bola u leđima na dugom putu. Hladna obloga može pomoći smanjenju upale i oteklina. Razmislite o tome da ponesete mini frižider za skladištenje paketa leda ili drugih hladnih obloga.
Tople obloge mogu pomoći da se poveća protok krvi i opustite mišići. Na raspolaganju su vam tople obloge ili toplotni jastučići.
Bile tople ili hladne obloge, savetujemo da ih primenjujete tokom pauze. Neki automobili imaju sedišta koja mogu da greju ili hlade i pritom pružaju kontinuiranu odgovarajuću temperaturu, što može biti dobra opcija za vreme vožnje ako vam je tako udobno i ako vam pruža olakšanje.

STOPALIMA PODUPRITE LEĐA

Podrška kičme počinje s polugom odozdo prema gore od vaših stopala. Stopala vam trebaju biti postavljena na čvrstu površinu i na pravoj visini kako biste izbegli prenošenje stresa na donji deo leđa. Idealno je imati kolena pod pravim uglom. To znači, ako je vaše sedište previsoko, najbolje je da noge stavite na oslonac za noge. Ako ste vozač i imate mogućnost korišćenja tempomata za duže vožnje, možda ćete želeti to da učinite kako biste omogućili da obe noge budu na podu.

PREUSMERITE SVOJU PAŽNJU SA BOLA

Ako imate nešto da planirate što će da vam zaokupira um i skrene misli sa bola, moglo bi da napravi veliku razliku. Čak i ako ste vozač, još uvek postoji nekoliko opcija za vas, a da opet sigurno upravljate vozilom. Isprobajte novi muzički kanal, preuzmite podkast ili slušajte audio knjigu. Putnici, naravno, imaju više izbora, poput meditacije, čitanja, gledanja emisije, rešavanja sudokua ili ukrštenih reči ili igranja igara.

BOL U LEĐIMA I BONUS SAVET

Ako znate da vam duga vožnja i putovanje uzrokuju bol u leđima, kada stignete na destinaciju pokušajte da se opustite na masaži ili potražite bazen/more i plivajte. Nakon povratka važi isto, obratite se fizioterapeutu za vežbe, masažu ili se opredelite za terapiju koja će vam pomoći da se rešite bola u leđima, a sve to možete upravo naći i u našem centru. Spisak tretmana možete pogledati OVDE, a ukoliko vam je potrebna konsultacija možete nas pozvati na 011 011/40-80-143 ili 063/355-085.

Želimo vam srećan put i nadamo se da će bar neki od ovih saveta pomoći da smanjite bol u leđima tokom putovanja.

063355085
track