Teniski lakat - Šta je, koji su simptomi i kako se leči - Fizijatrik i Estetik
Add more content here...

Teniski lakat- Šta ustvari predstavlja?

Akutni teniski lakat je povreda mišića koji opružaju ručni zglob i prste. Mesto povrede je obično bočni epikondil, koščana kvrga na spoljašnjem delu lakta gde se ti mišići pripajaju.

Simptomi teniskog lakta koji traju više od 6 nedelja smatraju se subakutnim i preko tri meseca, kao hronični teniski lakat.

Simptomi teniskog lakta

Obično će osoba koja pati od teniskog lakta iskusiti bol prilikom obavljanja zadataka hvatanja ili održava opruženosti ručnog zgloba / prsta nasuprot opterećenju. Bol može biti prisutan i kada se mišići protežu. Prisutan je osećaj zatezanja direktno preko koštanog epikondila, i mogu postojati bolne tačke (trigger points) u mišićima zgloba.

Neki bolesnici će takođe imati ukočenost vrata kao i znakove iritacije nerva. Većina pokreta lakta će biti bezbolna, uprkos tome što je to područje bola.

Šta uzrokuje akutni teniski lakat?

Akutni teniski lakat je uzrokovan oštećenjem mišićnog tkiva u tački u kojoj se pričvršćuje za kosti ruke na laktu. Pojavljuje se kada se više sila deluju na oblast nego što normalno zdravo tkivo može da podnese.

Uzroci zajedničkog teniskog lakta uključuju:

  • Nenaviknuta upotreba ruku. npr. farbanje ograde, kovanje, kucanje.

  • Prekomerne aktivnosti hvatanja ili isecanja

  • Mala snaga mišića podlaktice ili zategnuti mišići

  • Loša tehnika izvođenja pokreta (ovo može biti loš teniski udarac)

U nekim slučajevima, kao što je hronični teniski lakat, to se može desiti zbog slabog zdravlja mekih tkiva, koja se lako povređuju. Upala prati povredu, što dovodi do oticanja i bola u laktu.

Šta uzrokuje hronični teniski lakat?

Hronični teniski lakat je povezan sa degenerativnim promenama u mišićnom tkivu koje se nalazi na epikondilu. Iako se dugo vremena smatralo da je to povezano sa prekomernom upalom, sada se zna da je to netačno.

Testiranje hroničnog bolnog lakta nije pokazalo nikakve dokaze o hemikalijama koje se obično povezuju sa zapaljenjem. Umesto toga, postoji povećanje hemikalija koje su povezane sa prenosom bola u živce. Ovo je povezano sa promenama u snabdevanju krvlju i promenama u koordinaciji mišića prilikom korišćenja ruke i zgloba. Vidljive su degenerativne promene u ekstenzorskoj tetivi mišića, gde struktura tetive počinje da se kida.

Takođe postoje dokazi da dugogodišnji disbalans mišića podlaktice može da poremeti položaj kostiju zgloba lakta i da dovede do hroničnog bola. To dovodi do smanjene sposobnosti za obavljanje normalnih aktivnosti i smanjenje snage lakta i stiska.

Kako se dijagnostikuje teniski lakat?

Teniski lakat se klinički dijagnostikuje od strane fizioterapeuta ili doktora. Nakon slušanja Vaše istorije povreda i korišćenja kliničkih testova može se napraviti privremena dijagnoza teniskog lakta.

Ultrazvučno skeniranje ili magnetna rezonanca su najbolji načini za identifikaciju promena bilo koje tetive ili upale. Iks-zraci su ovde male dijagnostičke koristi.

Značajan procenat obolelih od teniskog lakta može da oseti bol u lateralnom delu  lakta, ali zapravo nemaju teniski lakat. Postoji velika učestalost prisustva lateralnog lakatnog bola koji je u vezi sa povredama vratne kičme (vrata).

Najčešći vratni zglob koji se odnosi na vaš lateralni lakat je C5-C6, koji prenose svoje signale bola duž radijalnog živca. Vaš radijalni nerv može takođe imati smanjenu živčanu pokretljivost, što može izazvati simptome slične teniskom laktu.

Izuzetno je važno da neurodinamički podaci o vratu i gornjim ekstremitetima budu procenjeni  kako bi se potvrdila ili isključila bilo kakva disfunkcija vrata ili nervna napetost. Neuspeh u tome će rezultirati nedostatkom poboljšanja simptoma i razvojem sindroma hroničnog bola kod teniskog lakta.

Kod koga se najčešće može javiti ovaj sindrom

Teniski lakat je prisutan kod skoro 40% svih tenisera (zato je tako i nazvan) i 15% ljudi koji rade poslove koji zahtevaju ponavljajuće pokrete rukama. Može se pojaviti u bilo kom uzrastu, međutim, oboleli su uglavnom između 35 i 50 godina, i češće pogađa dominantnu ruku.

Tretman teniskog lakta

Pokazalo se da je fizikalna terapija efikasna u kratkoročnom i dugoročnom lečenju teniskog lakta.

Fizikalna terapija ima za cilj da postigne:

  • Smanjenje bola u laktu.

  • Olakšavanje oporavka tkiva.

  • Obnavljanje normalnog spoja pokreta i funkcije.

  • Obnavljanje normalne dužine mišića, snage i pokreta.

  • Normalizacija neurodinamike gornjih ekstremiteta.

  •  Normalizacija funkcije vratnog zgloba.

Postoje mnogo načina da se ostvari oporavak, tako da će nakon temeljne procene Vašeg lakta, ruke i vrata, biti osmišljena najbolja strategija, prilagođena simptomima i načinu života. Rezultati se obično mere znacima oporavka pacijenta i merenjem snage stezanja ruke bez bolova.

Ukoliko imate problem sa sindromom teniskog lakta, posetite nas, jer u našem centru na kvalitetan i efikasan način tretiramo ovaj problem upotrebom ,,Tekar” aparata, ,,Hilt” lasera, ,,Bemer” aparata, ,,Shock-wave“ aparata , primenom Maligan (Mulligan) manipulativne manuelne tehnike, vežbama, masažom i kinezitejpingom. Pozovite nas i zakažite pregled, nakon čega će Vam biti prepisan odgovarajući fizikalni tretman. Rešite svoj zdravstveni problem, očekujemo Vas u centru ,,Fizijatrik i estetik“.

 

POZOVI I ZAKAŽI