Bol fasetnih zglobova

Bol fasetnih zglobova
Miloš Paunović
16:07h

Zakažite termin

Brzo i jednostavno zakažite termin za pregled slanjem zahteva. Kontaktiraćemo vas u najkraćem roku.

Zakažite termin

Šta je bol fasetnih zglobova?

Bol u zglobovima faseta se obično naziva sindrom fasetnog zgloba, bolest zglobova u fasetama, naprsnuće faseta, ali u suštini to je bol izazvan povredom zglobova faseta.

Vaši fasetni zglobovi su sinovijalni zglobovi između pršljenova kičme, i u svakom segmentu kičme postoje dva fasetna zgloba (levi i desni).

Biomehanički, funkcija svakog para fasetnih zglobova je da usmeri i ograniči kretanje tog određenog segmenta kičme na kome se nalazi.

Bol u zglobovima faseta je jedan od najčešćih uzroka bolova u vratu, bola u leđima i bola torakalne kičme.

Šta uzrokuje bol u zglobu?

Promene pokretljivosti faseta mogu biti prouzrokovane povredom. Pokretljivost može biti ograničena – poznato kao hipomobilnost, ili, pak, preterana – poznato kao hipermobilnost.

Hipomobilnost zglobova može biti uzrokovana:

„zaključanim“ fasetnim zglobovima,
• artritisom faseta,
• degenerativnim fasetnim osteofitima (koštani okrajci),
• skvčavanjem ili skraćivanjem zglobne kapsule faseta
• zaštitnim mišićnim spazmom.

Drugim rečima, ograničenje pokretljivosti faseta nastaje ili zbog spore degeneracije ili zbog nekontrolisanog kretanja, što ukazuje da je lokalna snaga mišića važna za stabilizaciju i kontrolu vaših fasetnih zglobova.

Hipermobilnost je obično uzrokovana traumom:

• fraktura
• dislokacija
• prekomerno istegnuti ligamenti
• bolest koja uništava zglobove, npr. reumatoidni artritis.

Šta uzrokuje tzv. zaključavanje fasetnog zgloba?

Jednostavni pokreti kao što su blago okretanje, neprijatna kretanja ili samo nešto što Vaše telo nije očekivalo (kao što je saplitanje) može zaključati fasetni spoj. U većini slučajeva, to je zbog kretanja vaših fasetnih zglobova koji premašuju kontrolu mišića.

Ako ste ranije pretrpeli povredu ili imate slabost lokalnih mišića, koji podržavaju vaše fasetne zglobove, lakše se može desiti ponovno zaključavanje fasetnog zgloba.

Koji su simptomi?

Bol je jedan od prvih simptoma koje će pacijent primetiti pri povredi zglobova faseta. Faset u vratu će izazvati bol u vratu i potencijalno bol u ramenu ili nadlaktici. Povreda zgloba u predelu leđa može uzrokovati bol u leđima i mogući bol koji se prenosi na Vašu zadnjicu ili butinu.

Kada se zglobni spoj zaključa, možda nećete moći da se pomerate u pravcu dalje od mesta zaključavanja. Na primer, ako je zglob zaključan u flektiranom položaju ka napred, verovatno ćete imati poteškoća da se pomerite unazad. Takođe se javlja i suprotno. U akutnim fazama, mišićni spazam će pokušati da zaštiti povređeni fasetni zglob.

Inicijalna povreda ponekad može nastati danima ili, povremeno, nedeljama ranije. Vaše telo će pokušati da nadoknadi izmenjenu pokretljivost zaključanog zgloba angažovanjem susednih zglobova, koji će se kretati više nego što to normalno. Ovo može često uzrokovati bol na suprotnoj strani u odnosu na zahvaćeni fasetni zglob i potencijalno može dovesti do drugih stanja, kao što su bol ishijalnog nerva ili ruku. Najčešće ćete primetiti smanjen pokret i bol ili poteškoće sa istezanjem.

Za ljude koji imaju ovaj problem često, kaže se da imaju fasetni zglobni sindrom. Najčešći uzrok sindroma fasetnog zgloba su slabi mišići stabilizatori koji ne uspevaju da kontrolišu kretanje kičme.

Kako se dijagnostikuje oštećenje faseta?

Najtačnija dijagnoza povreda zgloba u fasetama je putem testiranja od strane fizioterapeuta. Koristeći svoje profesionalne veštine oni će potvrditi specifičan problem fasetnog zgloba i utvrditi da li je zaključan, krut ili nestabilan. Rentgenski snimak, magnetna rezonanca i kompjuterska tomografija kao vidovi skeniranje se koriste za identifikaciju artritičnih promena i preloma, ali nisu u mogućnosti da otkriju zaključani fasetni zglob.

Tretman fasetnih zglobova

Tretman hipomobilnog faseta

Tretman za zaključani fasetni zglob je relativno jednostavan. Vaš fizioterapeut će brzo otkriti koji je od faseta zaključan. Zatim, nastavlja se sa otključavanjem. Uobičajeno, zaključani faset može se otključati pomoću bezbolnih tehnika oslobađanja zglobova.
Sledeći korak je da se ponovo dostigne pun obim pokreta i da se započne jačanje ili druge vežbe kako bi se sprečilo ponavljanje problema ubuduće. Svi smo malo drugačiji, tako da će se Vaš tretman razlikovati u zavisnosti od onoga što je fizioterapeut pronašao tokom Vašeg pregleda.

Tretman hipermobilnog fasetnog zgloba

Nestabilni fasetni zglobovi moraju se tretirati u potpunosti drugačije od zaključanih, hipomobilnih, faseta. Činjenica da se zglob već kreće prekomerno ukazuje na to da dalje opuštanje zglobova nikako neće pomoći u rešavanju problema.

Pacijenti sa ovakvim problemom bolje reaguju na program kontrole mišića i stabilizacije. Kroz odgovarajući program vežbi će Vas voditi fizioterapeut.

Koje rezultate možete očekivati?

Fizioterapija će obezbediti većini bolesnika sa problemima u fasetnim zglobovima potpuno olakšanje. Stanja sa zaključanim fasetima će normalno početi sa poboljšavanjem odmah posle otključavanja. Kako napreduju izvan toga zavisi od onoga koji su drugi faktori prisutni. Koliko dugo je zglob zaključan? Šta je uzrokovalo zaključavanje? Koji su susedni pokreti dostupni?

Na osnovu pregleda Vašeg fizioterapeuta, oni će Vam pružiti preciznije smernice. Nestabilnost zglobova faseta će trajati duže da se rehabilituje, jer zahtevaju vreme i vežbanje za ojačavanje mišića.

Druge opcije tretmana za bol fasetnih zglobova

Masaža

Masaža može biti odličan oblik terpije u cilju umanjenja mišićnog spazma, kako bi se oslobodio grč ovih mekih tkiva oko samog fasetnog zgloba
Akupunktura
Lokalizovane tehnike akupunkture ili suve igle mogu da obezbede lokalizovano umanjenje spazma mišića i bolova fasetnog zgloba.

Injekcije

Injekcije date u sam fasetni zglob se koriste za potvrđivanje dijagnoze i pružanje kratkoročnog (nedelju ili dve) olakšanja. Istraživači su otkrili da je primena injekcija na zglobova faseta manje efikasnan metod u odnosu na one u kojima pacijenti vežbaju na dugoročnom nivou.

Radio frekvencija

Radiofrekvencija se ponekad koristi u hroničnim slučajevima koji ne reaguju na fizioterapijski tretman. Radiofrekventnost kauterizuje senzitivni nerv, obezbeđujući uklanjanje bolova tokom određenog perioda. Nedostatak je u tome što se bol normalno vraća kada se nerv oporavi u roku od nekoliko meseci.

Ukoliko imate problem sa bolom fasetnih zglobova, posetite nas, jer u našem centru na kvalitetan i efikasan način tretiramo ovaj problem upotrebom „Tekar“ aparata, „Hilt“ lasera, „Bemer“ aparata , primenom Maligan (Mulligan) manuelne tehnike, spinalnom dekompresionom terapijom-trakcijom, vežbama, masažom i kinezitejpingom. Pozovite nas i zakažite pregled, nakon čega će Vam biti prepisan odgovarajući fizikalni tretman. Rešite svoj zdravstveni problem, očekujemo Vas u centru „Fizijatrik i estetik“.

063355085
track