Rotatorna manžetna - Bolno rame - Fizijatrik i Estetik
Add more content here...

Šta je rotatorna manžetna?

Sindrom Rotatornog manžeta je vrlo česta povreda ramena.Vaš ramenski zglob je relativno nestabilan zglob koji se pomera i kontroliše delovanjem male grupe od četiri mišića, poznate pod nazivom rotatorna manžeta.

Subskapularis, supraspinatus, infraspinatus i teres minor su Vaši mali mišići rotirajućeg delovanja, koji stabilizuju Vaše rame sa lopaticom (skapula) i kontrolišu izvođenje pokreta u ovom zglobu.

Kao što sugeriše, mišići rotora su odgovorni za rotaciju ramena i formiraju manžetnu oko glave humerusa (kosti nadlaktice).

Koje povrede rotatorne manžetne su česte?

Vaši mišići i tetive ove regije su osetljivi na kidanja vlakana rotirajuće manžete, tendonitis (upala tetiva), uklještenje manžetne koštanim strukturama i srodne povrede.

Povrede rotatorne manžetne variraju od blagih upala tetiva (rototatornih manžetnih tendinitisa), ramenskog bursitisa (zapaljenih bursa), kalcifikacionog tendonitisa (kost formirana unutar tetiva rotatorske manžete) do delimičnih i potpunih kidanja rotatornih manžetni, što može zahtevati operativni zahvat.

Neke povrede ramenom rotirajućim ramenima su češće od drugih.

Ovi uključuju: uklještenje rotatorne manžetne, tendonitis, burzitis (vrećica ispunjena tečnostima koja deluje poput jastuka između kosti i tkiva, sprečavajući trenje), kalcificirajuće promene mekih tkiva, kidanja/cepanja vlakana mišića kao i tendinitis mišića nadlakta (bicipitalni tendonitis).

Anatomija rotatorne mišićne manžetne

Vaši mišići rotirajuće manžetne drže nadlakticu (humerus) na Vašim ramenima,  spajajući je sa lopaticom (skapula). Većina tetiva rotatorne manžeta skrivena je pod koščatom tačkom Vašeg ramena (akromion), koji, pored toga što štiti manžetnu, može dovesti i do njenog uklještenja.

Vaše tetive rotatora su zaštićene od jednostavnih udaraca i udaraca od kostiju (uglavnom akromiona) i ligamenata koji čine zaštitni luk preko vrha ramena.

Izmeću tetiva i koštanog luka naalzi se subakromijalna bursa (vreća za podmazivanje), koja pomaže zaštiti tetiva od dodira kosti i obezbeđuje glatku površinu da bi se tetive kretale nesmetano.

Međutim, tu može dođi i do problema. Bilo koja od ovih struktura može biti povređena – bilo da su vaše kosti, mišići, tetive, ligamenti ili bursa.

Sindrom uklještenja mekih tkiva rotorne manžetne je stanje u kome su Vaše tetive povremeno zarobljene i pritisnutene tokom pokreta ramena. To uzrokuje povredu tetiva ramena i bursa, što rezultira bolnim pokretima ramena.

Koji su simptomi povrede oštećenja rotora?

Dok svaka specifična povreda rotirajućeg manžeta ima svoje specifične simptome i znake, možete sumnjati u povrede ove regije ako imate:

 • bolni luk ramena ili osećaj preskakanja kada je ruka u visini ramena ili kada je ruka iznad glave.
 • bol u ramenu koji može proširiti od vrha ramena do vašeg lakta.
 • bol u ramenu kada ležite na samom ramenu.
 • bol u ramenu u miru (ukazuje na ozbiljnije povredame rotatorne manžetne).
 • slabost ili bol u mišićima ramena prilikom pokušaja da se nešto dohvati ili podigne.
 • bol u ramenu kada stavljate ruku iza leđa ili glave.
 • bol u ramenu koji stiže do pojasa.

Kako se dijagnostikuje oštećenje rotora?

Vaš fizioterapeut ili sportski doktor će sumnjati na povredu manžetne rotora na osnovu vaše kliničke istorije i nalaza iz serije kliničkih testova.

Dijagnostičko ultrazvučno skeniranje je najtačniji metod za dijagnoziranje specifične patološke povrede rotirajućeg manžeta. Magnetna rezonanca može pokazati povredu rotirajuće manžete, ali je takođe poznato da ih ume i prevideti. Iks-zraci imaju malo dijagnostičke vrednosti kada se sumnja na povredu magnetnog rotora.

Kako lečiti povrede manžetne?

Kada sumnjate u povrede rotatora, važno je utvrditi tačnu vrstu povrede rotatora jer se tretman razlikuje u zavisnosti od specifičnosti oštećenja ili kombinacije povreda mekih vlakana.

Mišićna rotatorna manžetna je važna grupa mišića za kontrolu i stabilnost koja održavaju „centralizovanje“ Vašeg ramena. Drugim rečima, drži glavu nadlakatne kosti usredsređeno na malu zglobnu površinu lopatice. Ovo sprečava povrede kao što su uklještenja, subluksacije i dislokacije.

Takođe znamo da vaša manžetna pruža suptilne pokrete klizanja u samom zglobu, kako bi se omogućio potpun pokret ramena. Uz to, Vaše lopatica imaju vitalnu ulogu kao glavna dinamički stabilna osnovna ploča koja pričvršćuje Vašu ruku na grudni koš.

Istraživanjima je zaključeno da u suštini postoji 7 stadijuma koje treba pokriti kako bi se efikasno mišićna manžetna rehabilitovala nakon povrede i sprečile ponavljanje.

To su:

 •  zaštita od rane povrede: olakšanje bolova i savetovanje
 •  obnova punog obima pokreta
 •  vraćajte kontrole lopatice
 •  vraćanje normalne funkcije sistemu vrat-lopatica-grudni koš-rame
 •  vraćanje snage mišićaima ove manžetne
 •  vratiti veliku brzinu, snagu, proprioception i agilnost
 •  povratak na sportske ili radne aktivnosti

Ukoliko imate problem sa rotatornom manžetnom, posetite nas, jer u našem centru na kvalitetan i efikasan način tretiramo ovaj problem upotrebom „Tekar“ aparata, „Hilt“ lasera, „Shock wave“ aparata, „Bemer“ aparata i primenom odgovarajućih manuelnih tehnika, vežbi i masaža. Pozovite nas i zakažite pregled, nakon čega će Vam biti prepisan odgovarajući fizikalni tretman. Rešite svoj zdravstveni problem, očekujemo Vas u centru „Fizijatrik i Estetik“.